Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Често чудодейните продукти за отслабване се продават от търговци извън ЕС

КЗП: Често чудодейните продукти за отслабване се продават от търговци извън ЕС

Това възпрепятства санкционирането им при установяване на нелоялни практики, обясни Димитър Маргаритов.

От Комисията за защита на потребителите отново апелираха гражданите да бъдат внимателни и да не се подлъгват по реклами в интернет за чудодейни продукти за отслабване с моментални ефекти. Все по-често става дума за оферти, които пресират потребителя да закупи продукта "веднага", защото иначе прозорецът ще се затвори и цената ще бъде друга. По думите на председателя на КЗП, това е агресивна нелоялна търговска практика.

Изявлението на Маргаритов е във връзка със случай, в който подобни продукти са рекламирани, като за целта са използвани лицата на популярни телевизионни водещи без тяхното знание и съгласие. По думите на Маргаритов, схемата не е нова. Подобни злоупотреби вече са регистрирани и разследвани.

"Имаше такива случаи, ние знаем, опитвали сме се да се преборим с тях. Понякога сме успявали. В други случаи нашата юрисдикция няма такава екстериториалност. Проблемът много често опира до там, че ние стигаме до границите на нашите правомощия в рамките на Република България и оттам нататък имат думата колегите от ГДБОП. Сайтовете и платформите, през които се промотират продуктите, най-често се регистрират извън територията на Европейския съюз. Това изключително много затруднява проследяването, издирването и намирането на тези лица", коментира Маргаритов в ефира на NOVA.

"Включването на известни личности в рекламите цели привличането на вниманието на потребителите и това да се създаде впечатлението, че тези личности са употребявали въпросните продукти и те са произвели върху тях въпросния чудодеен ефект, който се рекламира“, посочи още Маргаритов.

"Когато използвате фалшива самоличност на съществуващ човек, представяйки че той има определено мнение по даден въпрос, това представлява и престъпление. В този смисъл считам, че ако и органите на разследването заработят по тези случаи, може да има по-голям прогрес в откриването на извършителите. Известно е, че в обмена на информация с държави, които не са от Европейския съюз, разследващите органи имат доста по-добри трасета и по-добри отношения, така че допускам, че и те ще бъдат ангажирани и ефективни“, допълни председателят на КЗП.

Че една такава страница може да е фалшива подсказва отсъствието на данни за името и адреса на търговеца, наличието само на една форма за поръчки и невъзможността да се осъществи връзка по какъвто и да било друг начин.

Индикация може да бъде и по-елементарният интерфейс, както и липсата на информация за правото на връщане на продукта в 14-дневния срок и за органите за алтернативно решаване на спорове.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега