Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП спря заблуждаващи оферти за обзавеждане

КЗП спря заблуждаващи оферти за обзавеждане

В единия случая става дума за заблуда за цената на тръстикови щори, а в другия - за липсващ елемент от спалня, който трябва да се поръча отделно. В сезона, в който хората често използват останалите от лятото средства, за да постегнат дома си, е добре да имат предвид тези трикове и да внимават, съветват от КЗП.

Комисията за защита на потребителите се натъкна на две нарушения, свързани със заблуждаващи оферти за обзавеждане. В единия случая става дума за заблуда за цената на тръстикови щори, а в другия - за липсващ елемент от спалня, който трябва да се поръча отделно. В сезона, в който хората често използват останалите от лятото средства, за да постегнат дома си, е добре да имат предвид тези трикове и да внимават, съветват от КЗП.

В първия случай верига за строителство и обзавеждане е публикувала в рекламни брошури неяснаинформация за цените на предлагани от нея артикули. Рекламните проспекти са с тираж близо 175 000 броя.

В тях е поместена снимка натръстикови щори, като е посочено, че цената от 4,89 лв. за брой важи за всичкиразмери. На място се оказва, че на тази стойност могат да бъдат закупени само най-малките60х120 см. В обекта обаче се предлагат още пет размера от същия вид щори,най-големите от които са над два пъти по-скъпи.

Когато с анонс за по-ниска ценаза даден артикул потребителят вече е привлечен в обекта, е много вероятно тойда не се откаже от покупка и импулсивно да реши да направи и по-висок отпредвидения разход, за да се сдобие с необходимото. Именно на това разчитаттърговците при прилагането на такъв тип нелоялни практики, адресирани къмнеограничен кръг потребители.

В резултат на която за констатираното нарушение търговецът ще понесе санкция до 30 000 лв. и няма  да има право да прилага същата практика занапред.

При проверка на онлайн търговец замебели пък инспектори на КЗП са установили друга заблуда. Тя се изразява втова, че електронният магазин представя комплект за обзавеждане на спалня, безда информира предварително клиентите, че посочената цена се отнася за част от изобразенитекомпоненти.

В конкретния случай се оказва, че присъстващото на снимкатачекмедже под леглото не е включено в цената и може да бъде поръчано отделносрещу допълнително заплащане. Това обаче става ясно едва след доставката наспалнята и нейното сглобяване.

Некоректното действие на търговеца в случаяощетява потребителя поне по два начина. Безспорно клиентът е заблуден каквоточно ще получи срещу съответната цена. Нещо повече – прикритата информацияможе да стане причина той да закупи спален комплект, който е различен отжелания и необходим за него, тъй като обикновено чекмеджето е ключов елементпри избора на модел на леглото.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега