Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кунева: Да не се взимат мерки за образователна интеграция на ромите би било безотговорно

Кунева: Да не се взимат мерки за образователна интеграция на ромите би било безотговорно

"Инвестицията в образование сега намалява бъдещи инвестиции в социалната система", коментира просветният министър.

"Инвестицията в образование сега намалява бъдещи инвестиции в социалната система като в обезщетенията за безработица и социални пенсии, защото образованието е условие за намиране на работа. Очаква се през 2020 година една четвърт от вливащите се в пазара на труда да са роми. Има проблем с образованието на голяма част от ромската общност. Да не го признаваме и да не предприемаме мерки означава да си крием главата в пясъка. Да не се взимат специални мерки за образователна интеграция на ромите би било безотговорно".

Това обяви днес вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на въпрос за протестите на родители срещу обявената миналата седмица инициатива ромски деца да получават стипендия за успех.

По проект на МОН и  Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства съвместно с Ромския образователен фонд учениците от ромски произход ще получават по 24 лева от държавата - 40% от цялата стойност на подпомагането. По думите на Кунева, тази сума е по-малка от стипендиите за успех, но може да окаже положителен ефект.

Останалите 60% от предвидени 30 евро за стипендии се дават от Ромския образователен фонд. Кунева посочи, че държавата отпуска стипендии за успех в размер между 35 и 50 лева. За тази година от бюджета на министерството са отделени близо 21 млн. лева за различни видове стипендии за  учениците след VIII клас.

Кунева посочи, че не приема критиките, че проектът за ромски стипендии дава наготово пари на децата само заради етноса им. По този проект са предвидени стипендии само за 700 ученици, при това в гимназиалния етап.

"Тук говорим за ученици, които са полагали усилия. Борили са се с бедност, с предразсъдъци, имало е социален и приятелски натиск да се откажат. Очевидно не става дума за плащане за ходене на училище, а за стимулиране на по-добър успех и е неправилно въпросът да се политизира", коментира министърът и припомни, че миналата година заради бедност и по социални причини от образование са се отказали 2 300 деца.

"Ние не делим учениците по етнически произход, но от разговори с директорите ни става ясно, че огромният процент на отпадналите са от ромската общност и затова е необходима допълнителна подкрепа", заяви Кунева.

"Едно дете, което расте в къща с книги, в която се говори на български и родителите му са грамотни, не стартира от едно и също ниво с дете, в чийто дом се говори ромски, няма книги и родителите му не могат да му помогнат. Децата от ромската общност започват първи клас с по-големи трудности", категорична беше Кунева. Тя каза, че новият закон разчита много на предучилищното образование да изравни нивото и децата да наваксат с българския език.

По думите й това е само една от мерките, които МОН прилага за учениците от ромски произход. В министерството работи система за ранно предупреждение за отпадащи ученици. По проект „Твоят час“ са заложени мерки за подкрепа на децата с образователни дефицити. Не на последно място екипът на МОН фокусира вниманието си върху професионалното образование и въвличането на повече деца в овладяване на професия, обобщи министърът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега