Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Куркумата "трие" лошите спомени

Куркумата "трие" лошите спомени

Американски учени от Университета в Ню Йорк твърдят, че може би са открили универсален лек срещу страха и лошите спомени. Според едно от последните им изследвания куркумата има свойството да пречи на неприятните преживявания да се запечатват в съзнанието ни, пише “Daily Mail”.

Американски учени от Университета в Ню Йорк твърдят, че може би са открили универсален лек срещу страха и лошите спомени. Според едно от последните им изследвания куркумата има свойството да пречи на неприятните преживявания да се запечатват в съзнанието ни, пише “Daily Mail”.

Куркумата е от семейството на джинджифила. Ароматът й не е толкова силен, за сметка на яркия си жълто-оранжев цвят и силно оцветяващо действие. Куркумата е един от основните компоненти на индийското къри и част от световната кулинарна култура. Освен това, тази подправка е част от индийската народна медицина от повече от 5 000 години. Днес науката е установила положителните ѝ ефекти.

Оказва се, обаче, че куркумата може да има и друго свойство, което да помогне в борбата с психологичните разстройства, да премахва лошите спомени и да пречи на паметта да запазва нови такива. Това се дължи на веществото куркумин, още известно с това, че действа противовъзпалително и прочиства организма от свободните радикали.

При лабораторен експеримент с плъхове, американските учени открили, че внушия рефлекс на страдание и страх при определен звук изчезва, ако в диетата на животните се включи куркума. “Спомените се формират в мозъка под формата на нови връзки между невроните. Първоначално те са крехки, но след това се превръщат в дълготрайно съхранени данни”, обяснява професор Гленн Скафе - ръководител на научния екип.

По думите му, все още не е ясно как куркуминът въздейства върху паметта и по какъв начин селектира спомените, които да изчезнат. По всяка вероятност типовете спомени се обработват и съхраняват по различен начин и по време на тези процеси се намесва веществото. Според учения, може би тези моменти остават в паметта ни, но от тях се “изтрива” чувството на страх и напрежението.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега