Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Габриел: Диалогът е ключов елемент в борбата с фалшивите новини

Мария Габриел: Диалогът е ключов елемент в борбата с фалшивите новини

Съобщението относно фалшивите новини и онлайн дезинформацията, което Европейската комисия предстои да публикува, ще предложи специфични действия за справяне с явлението.

Над 120 участници - експерти и заинтересовани страни, се включиха в широкия дебат по инициатива на българския комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Събитието се проведе вчера Брюксел и бе следено и на живо онлайн от над 900 души от целия свят.

Повече от 3 часа бяха разисквани идеи и предложения как да се засили борбата с фалшивите новини и дезинформацията онлайн. Изводите от форума ще допълнят обществената консултация и работата на експертната група на високо равнище, които бяха обявени от комисар Мария Габриел през ноември, и ще допринесат за текущите дискусии, които ще бъдат включени в съобщение на ЕК през пролетта.

"Днес мога да кажа, че вече имаме напредък, включително поради ангажимента на хора като участниците в този широк форум. Все още е рано да правим прогнози за развитието на процеса, но резултатите от обществената консултация за фалшивите новини, активната работа на експертната група и множеството поставени днес въпроси ми дават увереност, че действията ни са в правилната посока", коментира комисар Габриел.

Тя подчерта, че ясни остават принципите, които водят усилията: прозрачност, тъй като гражданите трябва да имат ясна информация за източника на новините и за неговото финансиране, разнообразие на информацията в мрежата и извън нея, защото това е в основата на критичното мислене, достоверността на информацията задължително трябва да бъде очевидна за гражданите и приобщаване, защото не може да има дългосрочно и устойчиво решение без ангажимент на засегнатите страни.

"Съобщението относно фалшивите новини и онлайн дезинформацията, което Европейската комисия предстои да публикуваме, ще предложи специфични действия за справяне с явлението. Искам те да бъдат амбициозни и обвързващи. Предизвикателството през следващите няколко месеца ще бъде да стигнем до ефективни решения, за да се противопоставим на фалшивите новини и на онлайн дезинформацията. Тези решения изискват гъвкав, отговарящ на нуждите и успешен саморегулаторен подход за ограничаване разпространението на фалшиви новини.  Резултатът не трябва да засяга свободата на изразяване - основно право и ценност за всички европейци. Целта ни не е създаване на Министерство на истината, нито даване на мандат на частния сектор да прави такова от името на публичните власти. Целта ни е общ фронт срещу фалшивите новини, които могат да засегнат всеки", коментира още еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

По време на самото събитие, участниците гласуваха онлайн по няколко ключови въпроса. Според мнозинството, най-добрият начин за адресиране и отговор на проблема е чрез образование. На въпроса как може да бъде подпомогната качествената журналистика, най-голям процент отговориха - чрез лесен достъп до достоверни източници и фактчекъри. Голяма част от участниците подкрепиха и възможността да си плащат за получаването на качествено онлайн съдържание. Най-малка бе подкрепата за тези, които са удовлетворени от настоящото състояние на нещата. Според участниците най-добрият начин платформите да бъдат накарани да не разпространяват фалшиви новини е чрез повишаване на видимостта и лесното откриване на качествено съдържание онлайн. Участието в медийни обучения и наличието на добри умения е ключ към решение на проблемите особено в дългосрочен аспект. Чуха се и идеи социалните платформи да подобрят своите алгоритми, така че да насочват рекламите към сайтове, които са достоверни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега