Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Митничари пресякоха опит за контрабанден износ на антики

Митничари пресякоха опит за контрабанден износ на антики

78 картини, статуетки, часовници и други произведения на европейското приложно изкуство и старинни предмети задържаха митническите служители на митнически пункт Малко Търново при пресечен опит да бъдат изнесени контрабандно в Турция.

78 картини, статуетки, часовници и други произведения на европейското приложно изкуство и старинни предмети задържаха митническите служители на митнически пункт Малко Търново при пресечен опит да бъдат изнесени контрабандно в Турция. Контрабандният антиквариат е открит при щателна митническа проверка на лек автомобил марка „Фолсваген” с българска регистрация.

Към колата е било прикачено ремарке с немска регистрация. Колата с варненски регистрационен номер е управлявал 59-годишен български гражданин. С него са пътували двама мъже на възраст 37 и 42 години, също български граждани. Шофьорът и двамата му спътници са обявили на българския граничен митнически пункт в Малко Търново, че пренасят само лични вещи и нямат нищо за деклариране. Митническите инспектори обаче селектирали автомобила и ремаркето за щателна митническа проверка.

При проверката се установява, че освен лични вещи, в автомобила и в ремаркето към него са укрити общо 78 старинни предмети с видима антикварна и художествена стойност. Открити са 26 оригинални картини в рамки с различни размери, 11 вази, кани и  декоративни чинии от метал и порцелан, 7 настолни, ръчни и джобни часовници, 6 медалиона, пишеща машина марка „Мерцедес”, старинна газова лампа и пластики.

Според надписите по тях, част от иззетите произведения на изкуството и старинни предмети датират от 16 до 19 век. Установено е, че контрабандната пратка е на един от пътниците в автомобила – 37- годишния Мустафа Х., български гражданин с адресна регистрация в област Кърджали. Съставен му е акт за нарушение на Закона за митниците.

Контрабандната пратка е иззета с протокол и ще бъде предадена от Митница Бургас за експертиза. След приключване на административно-наказателното производство по случая, произведенията на изкуството се предоставят за фонда на Регионален бургаски музей.

След поредица от аналогични разкрития на бургаските митнически служители, от няколко години насам Историческият музей в Бургас разполага със собствена експозиция „Спасени съкровища”, състояща се от стотици произведения на европейското декоративно и приложно изкуство, които са задържани от митническите служители на МП Малко Търново и предадени на музея от Митница Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега