Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Модерна дигитална библиотека отвори врати в Търговската гимназия

Модерна дигитална библиотека отвори врати в Търговската гимназия

Новото уютно пространство на знанието бе официално открито днес.

Библиотеките се променят.  Мултимедия, достъп до интернет, електронни и аудио книги - всички тези иновации вече са пуснали корени в живота ни и читалищата ги възприемат като част от света на литературата. По цял свят високите технологии навлизат в Домовете на знанието, за да улеснят достъпа на посетителите до информация, но и за да привлекат по-младото поколение.

Привличането към книгите, оказва се, не е проблем за ръководството и библиотеката на Търговската гимназия в Бургас. Учебното заведение отдавна има свои литературни клубове, които се събират в сградата на училището всеки уикенд, при това по инициатива на самите възпитаници на училището. От тази учебна година обаче те ще имат ново пространство. Библиотеката на учебното заведение бе напълно обновена и оборудвана.

Верни на иновативния си подход, от гимназията са превърнали прашната библиотека в полудигитално съоръжение, с 10 места с лаптопи с достъп до интернет. В помещението ще се влиза с електронни карти за контролиран достъп, които ще се издават на всеки записан. По този начин учениците ще могат да влизат и в извънработно време.

Днес модернизираната библиотека отвори официално врати, случайно или не, по време на Седмицата на четенето. Специално за "премиерата" възпитаниците на гимназията бяха подготвили театрална сценка и разказаха повече за библиотерапията - начинът, по който художествената литература действа терапевтично. Някои от учениците споделиха кои са любимите им книги и прочетоха цитати от тях.

Главният библиотекар Светла Шишманова издаде, че най-старата книга в библиотечния фонд е от 1890 година. В колекцията обаче има и някои любопитни екземпляри - като издание от 1896 година на романа на Иван Вазов - "Нова Земя", както и негово юбилейно издание от 1920 година. Илюстровано адаптирано издание на "Странстванията на Одисея" от 1911 година, печатано от Придворната печатница в София. Очаквано, по думите на Шишманова, най-голям интерес има към учебната литература, както и към древногръцката митология, включително приключенията на Пърси Джаксън, които са точно на тази тема.

"Проектът е изцяло наш, вдъхновен от нашите ученици и изпълнен със средства от бюджета на гимназията. Идеята да направим библиотеката наполовина електронна е, че децата търсят все повече книги, които не можем да смогваме да купуваме. Така те ще имат достъп до архивите на всички по-големи областни библиотеки, от Националната библиотека и да черпят от техните фондове книги, които да използват", сподели пред репортер на "PoligrafF" директорът на Търговската гимназия - Павел Чепов по време на официалното откриване. На събитието присъстваха гости от Регионалната библиотека, зам.-кметът на Бургас Диана Саватева, преподаватели и ученици.

"Четете и препрочитайте книгите, които са Ви впечатлили, защото в различни периоди от живота Ви, те носят различно послание. Пазете това място и го наситете с живот. Тук е мястото, където да се уедините, но и да се срещате с приятели. Трябва да звучи както поезия, така и проза!", каза Саватева пред учениците. Тя обеща да се завърне в библиотеката и да носи със себе си книги, които да сподели с учениците.

Самата библиотека е скромно по размери помещение, което обаче е наситено с уют и светлина. Част от дигиталните места са отделени в кътчета, позволяващи уединение, а в средата е разположена голяма маса. Нейната цел е свързана с другото предназначение на библиотеката. Тя ще даде начало на дигитализирането на образователния процес, като още от втория учебен срок две паралелки осмокласници ще сменят учебниците с Chromebook лаптопи с достъп до облачна образователна система.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега