Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мъж почина от антракс във Варна

18 души са яли месо от заразената крава
Мъж почина от антракс във Варна

Мащабна дезинфекция се извършва в района на сметището в село Млада гвардия във варненската община Ветрино, съобщи. Мярката е предприета заради изхвърлени останки от починала крава, за която пробите са положителни за антракс. Ще бъдат обеззаразени и дворовете на 18 души, които са имали контакт с животното. 53-годишен мъж от селото, който е бил собственик на кравата, е починал и проби от него са изпратели в референтна лаборатория в София, за да се установи дали е бил заразен. Пробите за мъжа също са положителни.

Мащабна дезинфекция се извършва в района на сметището в село Млада гвардия във варненската община Ветрино, съобщи БНР. Мярката е предприета заради изхвърлени останки от починала крава, за която пробите са положителни за антракс. Ще бъдат обеззаразени и дворовете на 18 души, които са имали контакт с животното. 53-годишен мъж от селото, който е бил собственик на кравата, е починал и проби от него са изпратели в референтна лаборатория в София, за да се установи дали е бил заразен. Пробите за мъжа също са положителни.

Месото от умрялата от антракс крава е продадено и преработено на наденици в цех във Варна - това пише в доклада на Регионалната здравна инспекция.  По данни на участвалите в транжирането, месото било пренесено до Варна и дадено на цех в квартал Аспарухово, където е преработено на наденици, които мъжете разделили помежду си. Пред инспекторите от РЗИ собственикът на преработвателния цех е отрекъл да е получавал месо и да е приготвял наденици. Днес е сформиран екип, който ще вземе материал за микробиологично изследване от всички, които са имали контакт с части от заразеното животно. Предприети са допълнителни предпазни мерки като на хората е назначена антибиотична профилактика. В момента е наложена забрана за извеждане на стадата на паша от цялото село Млада Гвардия до имунизирането на животните против антракс в понеделник.

Държавата е осигурила безплатни антибиотици за всички, при които има съмнения, че са яли заразено с антракс месо. Болестта протича тежко и с висока смъртност, затова е направено всичко, за да се осигури лечението на хората в риск. Това обясни  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той отново подчерта, че антраксът не се разпространява от човек на човек, и  няма риск от епидемии:

В конкретния случай всички хора, които са консумирали месо от животно и то е болно от антракс, могат да заболеят от т. нар. стомашно-чревна форма на антракс, която започва 3-4 дена след консумацията на месо. Симптомите са болки в стомаха, диария, болки в областта на корема, особено силни в дясната страна, повишаване на телесната температура и повръщане. Лечението с антибиотици е много важно. Използват се два вида антибиотика – Ципрофлоксацин или Доксициклин. Стомашната форма на антракса е хубаво антибиотиците да се вземат през устата. Ако настъпят усложнения, защото инфекцията е наистина тежка, те могат да се приемат и венозно.Ако не се лекува своевременно, заболяването има много висока смъртност. Затова проф. Кантарджиев призова всички, които имат съмнения, че може да са яли заразено месо, да се обърнат незабавно към лекар. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега