Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НЕК ЕАД и АО АСЕ подписаха споразумение за дълговете по проекта "Белене"

НЕК ЕАД и АО АСЕ подписаха споразумение за дълговете по проекта "Белене"

При подписване на настоящото споразумение НЕК извърши доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което бе приспаднато от общата дължима сума на главницата.

"Националнаелектрическа компания" ЕАД и АО "Атомстройекспорт" подписаха споразумение заокончателно уреждане на отношенията съгласно решението на Международнияарбитражен съд в Женева. Кактопредвижда приетият Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията наНЕК ЕАД, плащанията ще сеизвършат на базата на подписано между двете страни споразумение.

Благодарениена конструктивния диалог между двете страни днес бе подписаноспоразумение между НЕК и АСЕ. Постановенатаот арбитража в Женева сума възлиза на 601 617 133 евро (главница и лихва) следкорекция от Трибунала на грешки при изчисление, които възлизат общо на 20.9милиона евро.

До заплащане на пълната сума, НЕК ЕАД дължи и по 130 хил. евролихва на ден. Двете страни постигнаха съгласие НЕК ЕАД да извърши пълно плащанекъм АСЕ на или преди 25-ти декември тази година. При пълно погасяване назадължението на или преди 15-ти декември 2016, АСЕ ще се откаже от натрупанитеслед излизане на арбитражното решение лихви (лихва от 14.06.2016 до 15.12.2016г., която възлиза на 23,8 милиона евро).

В случай че плащането се извърши впериода 16-25 декември 2016, АСЕ ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани следпостановяване на Решението. При подписване на настоящото споразумение НЕКизвърши доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което беприспаднато от общата дължима сума на главницата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега