Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НЗОК и БЛС подписаха Националния рамков договор в здравеопазването

НЗОК и БЛС подписаха Националния рамков договор в здравеопазването

С Националния рамков договор отпада и пръстовият автентификатор в извънболничната помощ.

Днес в Министерството на здравеопазването бе официално подписан Националния рамков договор за 2017 година. С влизането му в сила отпадат лимитите в болниците и се дава началото на тенденция за увеличаване на значимостта на извънболничната помощ. Очакванията на партньорските страни - НЗОК и Лекарския съюз е договорът да елиминира дефицита на средства в системата.

"За първи път от 18 години, откакто съществува Здравната каса, се постигна договореност с БЛС за самоконтрол", каза управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Лечебните заведения ще могат да надхвърлят бюджетите си с 3%. Ако се стигне до преразход, с БЛС ще се договаря намаляване на цените на клинични пътеки, заради които се е стигнало до надхвърляне на бюджета. 

Припомняме, че един от огромните проблеми беше неспазването на бюджетната дисциплина. Заради допуснатите миналата година и прехвърлени за 2017-та дефицити, през януари от бюджета на НЗОК бяха изплатени 51 889 000 лева, а още 19,8 милиона лева трябва да се изплатят след 1 април, т.е. общо над 71 милиона лева.

С подписването на НРД е осигурена финансова рамка в границите на бюджета на НЗОК.Договорени са средства за увеличение на първичната извънболнична помощ с над 13 милиона лева. За специализираната извънболнична помощ договореното увеличение е над 19 милиона лева. Осигурени са и 1 милиард 613 милиона лева за болничната помощ.

Въвеждат се прогнозни бюджети на лечебните заведения на тримесечие. Предвижда се и възстановяване на неоснователно получени суми над регулативните стандарти отново на тримесечие за извънболничната помощ.

С Националния рамков договор отпада и пръстовият автентификатор в извънболничната помощ. Ще бъде въведен и персонифициран аналитичен финансов документ,който ще се издава от лечебното заведение и ще бъде подписван от пациента при изписването му.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега