Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НС прие на първо четене промените в Закона за автомобилните превози

НС прие на първо четене промените в Закона за автомобилните превози

Промените предвиждат по-стриктен контрол върху нерегламентираните превози, създаване на единен публичен таксиметров регистър, както и уреждане на регулацията върху електрическите тротинетки.

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за автомобилните превози. Законопроектът бе одобрен с 96 гласа "За", 3 - "Против" и 24 "Въздържал се". Промените предвиждат по-стриктен контрол върху нерегламентираните превози, създаване на единен публичен таксиметров регистър, както и уреждане на регулацията върху електрическите тротинетки. Регламентират се и превозите с атракционна цел, както и тези на повредени пътни превозни средства, т. нар. „Пътна помощ“.

"В предложенията в Закона за автомобилните превози се открояват важни промени и е необходим сериозен дебат между първо и второ четене, а не чисто политически дискусии. Законът е чакан от бранша и противно на изказванията на колеги от опозицията, в ресорната комисия разполагаме със становища на браншовите организации. Те подкрепиха предложенията и изразиха задоволство. Най-сериозно внимание трябва да се обърне на акцента в Закона – борбата със сивия сектор". Това заяви бургаският депутат Иван Вълков по време на дебатите.

"Лицензът, който се издава на фирмите да не може да бъде връщан при започнали производства, за да не се бяга от административни наказания. В тази посока е и предложението за създаване на единен публичен таксиметров регистър, който ще се води в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА). Намалява се и времето за издаване на лицензи при „бързите поръчки“, създава се възможност за електронно подаване на информация при случайните превози и на заявления", коментира Вълков, който е член на транспортната комисия в парламента. Той посочи, че част от предложенията са дошли от самите браншови организации.

Вълков коментира и проблем в общините, свързан с компенсациите на превози за определени категории пътници и субсидиране на вътрешно-градският транспорт и този в слабонаселените райони.

„Направено е предложение общините да дофинансират превозвачите, това докомпенсиране се извършва и към настоящия момент, където не стигат средствата. Но трябва да се стъпи на здрава законодателна база. С предложените промени се дава законодателна възможност за това. Всички транспортни схеми, които се предлагат от общините и условията за сключване на договори, обществени поръчки и конкурси да се съгласуват с ИААА. Така ще се изчисти несъответствието между броя на пътниците и съответното транспортно средство“, каза още Вълков.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега