Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 3 400 нашенци се обявиха против стипендиите за деца от ромски произход

Над 3 400 нашенци се обявиха против стипендиите за деца от ромски произход

Авторът на подписката определя отпускането на специални стипендии за ученици от малцинствата като противоконституционна практика.

Над 3 400 нашенци се обявиха против стипендиите за деца от ромски произход в онлайн петиция с мото "Дискриминация срещу българските ученици". Авторът на подписката Слава Арабчева определя отпускането на специални стипендии за ученици от малцинствата като противоконституционна практика.

"Считаме, че този проект е пряка дискриминация съгласно чл.6 ал.2 от Конституцията на република България, спрямо нашите деца – българските ученици. В случая се прави разграничение по етническа принадлежност", е записано в текста към петицията. Авторката посочва, че идеята за подобен проект е добра, но достъп до стипендиите трябва да имат всички деца, не само тези от малцинствата.

"Не сме съгласни децата ни винаги да са ощетени, в името на интеграцията на малцинствата. Не сме съгласни, защото парите на МОН са средства, платени от нашите данъци и акцизи. На който му се учи, ще полага усилия и средства и ще учи, на който не му се учи и личен автомобил да му се осигури до училище да го води – пак няма да учи", коментира още Арабчева.

Припомняме Ви, че проекта бе представен в началото на седмицата и предизвика остра обществена реакция. Той е съвместна инициатива на МОН и Ромския образователен фонд. Разработен е по модел, прилаган успешно в Македония, Сърбия и Словакия.

През тази и следващата учебна година по проекта 75 ментори ще подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на 600 ученици от ромски произход. От тях по 200 ще бъдат в IX и X клас и по 100 в последните два гимназиални класа. През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

Петицията срещу проекта бе стартирана в петък, но само за няколко дни събра 3 435 подписа (към момента на публикуване на този текст. бел. авт.).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега