Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Най-много жалби до КЗП по празниците има за телефони, дрехи и детски играчки

Най-много жалби до КЗП по празниците има за телефони, дрехи и детски играчки

В Комисията са постъпили 540 жалби и сигнали около Коледа и Нова година.

450 граждани са потърсили Комисията за защита на потребителите за периода от десетина дни във връзка с покупките си за подаръци и преживявания за Коледно-новогодишните празници, обяви председателят Димитър Маргаритов по Bloomberg TV. Около 100 от сигналите представляват писмени жалби, останалите са оплаквания и запитвания на горещия телефон на потребителя.  

„На фона на официалните данни за похарчените от българите 2,4 милиарда лева за посрещането на Коледните и Новогодишните празници това, което виждаме при нас, не е смущаващо. Дори в някаква степен е интересно, че броят на получените жалби, съпоставен с такъв период, в който няма празници, дори е и по-малко“, коментира Маргаритов. По думите му, повечето сигнали след покупки от магазинната мрежа са за дефектни стоки и за обозначаването и прилагането на цените.

"Имаше няколко изключително сериозни случая, част от тях включително през медиите станаха обществено достояние – разминаване между обявените на щендерите на съответните магазини цени и маркираните на касовите апарати. Ние работим по тях. Според мен те са нелоялни търговски практики. Имаше един пример, в който контролната везна беше дала отклонение, а иначе всичко беше наред“, коментира още Маргаритов.

Шефът на КЗП припомни, че глобите може да достигнат до 30 000 лв. при първоначално нарушение и до 50 000 лв. при повторно. Маргаритов отбеляза, че подобни санкции и публичното неодобрение имат възпиращ ефект за търговците и някои от тези случаи са потвърдили това.

„И чисто имиджово, когато нещо подобно се установи и се разчуе, това не е добър атестат и за самите търговци“, посочи Маргаритов. Оплакванията след покупки от интернет пък са свързани предимно със забавени доставки.

„Когато има повече поръчки и онлайн магазините, и куриерските служби изпитват затруднения да изпълнят доставката навреме. Но и преди сме казвали, и сега може би пак трябва да напомним, че в такива случаи е добре търговците да ангажират допълнителен ресурс и да предупреждават своите клиенти, ако е възможно да възникнат такива проблеми“, подчерта Маргаритов.

Необоснованото забавяне на възстановяването на парите след упражнено право на отказ от покупката в 14-дневния законов срок е другото основно нарушение при онлайн сделките. „Поставя се и въпросът дали закупената стока не е била използвана известно време, тъй като такова право потребителите нямат“, обърна внимание той и обясни, че възможността за отказ се базира на идеята потребителят да се запознае със стоката и да я върне на търговеца, ако тя не отговаря на неговите очаквания. Маргаритов каза, че не следва да се спекулира с това право, но добави, че в повечето случаи на спорове потребителите имат своето основание и търговците трябва да изпълнят задължението си да възстановят парите.  

Димитър Маргаритов посочи, че в топ три на стоките, за които има най-много оплаквания по празниците, са телекомуникационните устройства, облеклата и детските играчки. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега