Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Некоректна задача в изпита по БЕЛ след VІІ клас, от МОН обещават да няма ощетени

Некоректна задача в изпита по БЕЛ след VІІ клас, от МОН обещават да няма ощетени

Вълчев: "Спорният текст на матурата по Български език и литература за седми клас беше неуместен, нямаше грешка".

Всяка година изпитите за външно оценяване на седмокласниците и матурите за зрелостниците са придружени от спорове относно някой от въпросите. Тази сесия също не мина без "скандали". Абитуриентите не бяха доволни от нивото на трудност на изпита по английски. Кандидат-гимназистите пък откриха "грешка" в един от въпросите на изпита по БЕЛ.

Спорна се оказа задача 17, в която учениците трябваше да открият 14 правописни грешки в текст. Някои обаче откриха допълнителна, 15-а. В действителност задачата не е сгрешена. Става дума за думата "леснопреносим", която в действителност не е сгрешена, тъй като правописният речник допуска и слятото и разделното писане, в зависимост от контекста.

"Условието на задачата е да се открият 14 правописни грешки, без това спорно словосъчетание – те са 14. Ако ученик е отбелязал, че това е грешка – той също получава точка. Текстът е неуместен, не сме застраховани от такива случаи. Много малък е броят на експертите, които гледат изпитните материали заради тайната на теста. Подобряваме организацията, но е пропуснато", коментира просветният министър

"Виждаме, че учениците трудно осмислят текстове. Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст, което означава, че могат да четат, но не осмислят. Всички промени, които правим са насочени към това – функционална грамотност", каза още Вълчев.

Вълчев добави, че по-ниските оценки на матурата по Английски език в 12 клас се дължат на по-трудния изпитен вариант. Той уточни, че не се е стигнало до преразглеждане на задачите, защото не е имало грешки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега