Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Николов: Глобите, налагани от РИОСВ, да постъпват в общинските бюджети

Николов: Глобите, налагани от РИОСВ, да постъпват в общинските бюджети

Кметът на Бургас предложи конкретни мерки, които да залегнат при изменението на Закона за чистотата на въздуха.

Кметът Димитър Николов отправи конкретни предложения, които да залегнат в Закона за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ по време на среща на Националното сдружение на общините с ръководството на Комисията по околната среда и водите към 44-то Народно събрание.

Сред поставените допълнителни мерки са от бургаския кмет са:

- При издаване на Комплексните разрешителни на промишлените предприятия на територията на съответната община да се одобряват впоследствие от местните общински съвети с поне две трети от гласовете;

- Глобите, налагани от РИОСВ, да постъпват в съответните общини, а не както сега в държавния бюджет, като събраните средства се използват целево за дейности по опазване на околната среда;

- С изменението на закона за опазването на околната среда да се предоставят конкретни правомощия и отговорности на кметовете, които да им дават възможност да налагат санкции на промишлените замърсители, тъй като в момента им се вменяват нови отговорности, но не и правомощия.

Останалите представители на общините също изразиха категоричното си несъгласие срещу въвеждането на норми, определящи, че кметовете на общините са единствено отговорни за осигуряване на чистотата на въздуха и въвеждането на персонални глоби при завишаване на определените норми.

Председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева увери представителите на общините, че към момента между първо и второ четене на Законопроекта в парламента се разработват тестове, с които се цели прецизиране и подобряване на нормите свързани с компетентностите и отговорностите на всички ангажирани институции с опазването на атмосферния въздух. Предстои те да бъдат съгласувани първо с общините.

В срещата взеха участие Иво Димов - зам.-председател на УС на НСОРБ и кмет на община Димитровград, Димитър Николов - член на УС на НСОРБ и кмет на община Бургас, Силвия Георгиева - изпълнителен директор на НСОРБ, Ивелина Василева - председател на парламентарната Комисия по околна среда и води и др.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега