Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Община Поморие издирва оригиналната лента на филма "Хан Аспарух"

Община Поморие издирва оригиналната лента на филма "Хан Аспарух"

Организаторите на Културни салони за съвременно изкуство „Гранд хотел Поморие“, Община Поморие и радио “POWER FM – България”, започват акция за издирване на оригиналната лента на най-мащабната българска кинопродукция - филмът “Хан Аспарух”. Намерението на инициаторите е да бъде възстановена картината и звукът на филма и съвместно със създателите му, да бъде преработен в нов дигитален формат.

Организаторите на Културни салони за съвременноизкуство „Гранд хотел Поморие“, Община Поморие и радио “POWER FM – България”, започватакция за издирване на оригиналната лента на най-мащабната българскакинопродукция - филмът “Хан Аспарух”. Намерението на инициаторите е да бъдевъзстановена картината и звукът на филма и съвместно със създателите му, дабъде преработен в нов дигитален формат.

Това стана ясно на прожекцията на филма“681-ва: Величието на хана” в препълнения киносалон на читалище “Просвета -1888” в Поморие. Веднага след края на филма се проведе среща-разговор на публиката с режисьораЛюдмил Стайков и изпълнителя на главната роля Стойко Пеев. На нея стана ясно,че последното завъртане на лентата на голям екран е било преди повече от 25години. Освен това, DVD дисковете, накоито е качен филмът, са неправилно форматирани и единствените цифровиоригинали са със сгрешен телевизионен формат 4:3 на стандартна резолюция, при положение,че лентата, заснета през 1980-та, е в класическия за съвременното кино формат 1,85:1. 

Това означава, че ако сега трябва да бъдепоказан филмът, то образите в него ще изглеждат неестествено сплескани, а  резолюцията не отговоря на стандарти като HD и Ultra HD, които предлагатвпечатляващо качество на картината. Световната практика показва, че подобнифилмови шедьоври отдавна са преработени дигитално и живеят свой нов живот по мултиплексите,DVD и Blu-Rayдисковете.            

Режисьорътна филма “Хан Аспарух” Людмил Стайков сподели, че дори той не знае къде вмомента се съхранява оригиналната лента на трилогията.  Именно поради тази причина се поемаинициативата да открият къде е филмът, и той да бъде конвертиран от аналогов вдигитален формат.

Нещо повече – инициаторите имат идеята да бъде преработенакартината на “Хан Аспарух”, а звукът да бъде изцяло обновен - от моно, той дасе превърне в многоканален, с добавяне на нови ефекти и нова звукова атмосфера.Така, най-мащабната българска кинопродукция “Хан Аспарух” ще бъде реставриранаи запазена за вечни времена, с модерни картина и звук, и ще бъде по-достъпна отвсякога.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега