Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общината грейва в синьо за Световния ден на пулмоналната хипертония

Общината грейва в синьо за Световния ден на пулмоналната хипертония

Той се отбелязва ежегодно на 5 май.

На 5 май отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни. Денят е учреден през 2012-а година. В тазгодишната кампания, която ще премине под мотото "Дари дъх", ще се включат над 80 национални асоциации от цял свят.

Общо 7 български града ще почетат Деня. Различни сгради в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен ще бъдат осветени в син цвят в часовете от 20 ч. до 23 ч. на 5 май, с което се цели да се привлече вниманието на обществеността към това сериозно социално значимо заболяване. В Бургас в синьо ще грейне сградата на Общината.

Целта на кампанията „Дари дъх” е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония („невидимата болест” или „болестта на сините устни”), като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им.

С тази диагноза се живее трудно, а въздействието й върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.

„Невидимата болест те превръща в зависим от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва огромно изпитание. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. състрадателно лечение, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България", споделя Наталия Маева, председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега