Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ограничиха производството на ток от АЕЦ "Козлодуй", ползваме по-скъп ток

Ограничиха производството на ток от АЕЦ "Козлодуй", ползваме по-скъп ток

От съображения за национална сигурност в момента се ограничава производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", от въглища и от възобновяеми енергийни източници, за сметка на електроенергията, добивана от водните централи. Това съобщава пред агенция „Фокус” заместник-министърът на икономиката и енергетиката Божан Стоянов.

От съображения за национална сигурност в момента се ограничава производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", от въглища и от възобновяеми енергийни източници, за сметка на електроенергията, добивана от водните централи. Това съобщава пред агенция „Фокус” заместник-министърът на икономиката и енергетиката Божан Стоянов.   

По думите му в момента много от язовирите са пълни с много вода, която трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения. Това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството на ток от други източници.   Така излиза, че българите ще ползват по-скъпия ток.

Поддържа се необходимият минимум от конвенционални централи, които работят на въглища, за да се гарантира стабилността в електрическата система. Решенията за това – кои точно централи да бъдат спрени, се взимат и на финансов принцип.  Ако се наложи, като крайна мярка ще бъдат спирани и нови енергийни източници със слънце и вятър.  Атомната централа работи на половин мощност от сряда заради излишъка от ток, намаленото потребление, пълните язовири и почти спрения износ на ток.  

„Енергийната система на страната е в изключително трудно положение, защото потреблението е изключително свито. Имаме задължителни ангажименти за изкупуване на скъпа енергия, която, общо взето, не ни трябва. В момента също така имаме много водна енергия. И имаме ангажименти да изкупуваме скъпа енергия от нови възобновяеми енергийни източници. Това са оперативните проблеми, а в същото време – финансовото състояние е лошо”, каза Божан Стоянов.

Ограничения има и за топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство. Днес в Министерството на икономиката и енергетиката се очаква да има среща с въгледобивния сектор за да се обсъди тежката ситуация. Миньорите се готвят за стачка, ако не се намери решение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега