Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Окончателно: 5 години и половина затвор за опит за убийство, извършен през 2005 година

Окончателно: 5 години и половина затвор за опит за убийство, извършен през 2005 година

Първоначално подсъдимият получи 15 години зад решетките.

Върховния касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас от 3 април 2019 г., с което е изменена първоинстанционната присъда на Даниел П. от Бургас и е намалено наказанието му от 15 години на 5 години и 6 месеца „лишаване от свобода“.

Случаят е от август 2005 година. Според обвинителния акт, сцената се е разиграла в района на блок 68 на бургаския комплекс “Славейков”. Даниел П. направил опит умишлено да умъртви Пламен М. от гр. Бургас, чрез нанасянето с нож на седем прободни рани в областта на сърцето и корема на пострадалия, като деянието извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и с особена жестокост, предумишлено и по хулигански подбуди, при което смъртта на пострадалия не е настъпила по независещи от дееца причини – оказването на своевременна и квалифицирана медицинска помощ, предотвратила смъртния изход – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, предл. второ и трето, т. 9 и т. 11, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 НК. Пострадалият е бил спасен благодарение на уникална за времето си операция на сърцето. Подсъдимият Даниел П. се е укрил от правораздавателните органи броени дни след извършване на престъпното деяние. Той е бил издирван от Европол и Интерпол, но е задържан през месец ноември 2016 г.

По данни на прокуратурата, до кървавия инцидент се стигнало, след като пострадалият се опитал да защити бившата приятелка на Даниел П. Малко по-късно 18-годишният Даниел заедно с други двама мъже проследил и нападнал Пламен М.  Обвиняемият го намушкал  първо в коремната област, после в ръката. Общо седем прободно–порезни рани е получил пострадалият. Раната в гърдите със засягане на сърцето е могла да причини смъртта на му и само бързата, навременна и квалифицирана  лекарска помощ е предотвратила смъртния изход.

По внесен обвинителен акт през ноември 2015 година е образувано дело в Окръжен съд – Бургас. Съдебното производство е разгледано в отсъствието на подсъдимия, като с присъда от май 2016 г. той е признат за виновен в опит за умишлено убийство и му е наложено наказание от 6 години „лишаване от свобода“. Присъдата е обжалвана пред Апелативен съд – Бургас, който с решение от октомври 2016 година отменя акта и връща делото за ново разглеждане от стадия на разпоредително заседание.  Второто първоинстанционно производство приключва с присъда от 15 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим, произнесена в присъствието на Даниел Пешев през януари 2018 г.

По жалба на подсъдимия и на частния обвинител е образувано дело пред Апелативен съд – Бургас, който изменя присъдата и постановява 5 години и половина лишаване от свобода. Това решение Апелативен съд – Бургас е обект на касационен  протест от прокуратурата и на касационни жалби от страна на защитниците на подсъдимия. Върховният касационен съд е намерил протеста и жалбите за неоснователни.

Решението е окончателно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега