Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От началото на 2020 г. се променя входната точка за доставка на природен газ за България

От началото на 2020 г. се променя входната точка за доставка на природен газ за България

В резултат от промяната доставната цена на природния газ от Русия намалява с 5% за българските потребители

От 1 януари 2020 година се променя входната точка за доставка на природен газ за България. „Булгаргаз” ЕАД ще получава природен газ на пункт за доставка  „Странджа“. До сега входната точка за страната бе Негру Вода. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

“В резултат от постигнатите договорености между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“, доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Република Румъния в размер на 76 млн. лева, които през предстоящата година няма да бъдат заплащани от „Булгаргаз“ ЕАД и от българските потребители на природен газ”, обяви енергийният министър Петкова по време на брифинга. Очаква се българският доставчик “Булгаргаз” да реализира положителен финансов резултат в приблизителен размер на 4.6 млн. лева за 2019/2020 газова година от заплащане на по-ниските тарифи, обявени от „Булгартрансгаз“ ЕАД на вход „Странджа“.

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. „Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас“, подчерта тя.

За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега