Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха рибарското пристанище в "Сарафово"

Борисов обеща пари за морски клуб на рибарите
Откриха рибарското пристанище в "Сарафово"

В бургаския квартал Сарафово вече действа първото рибарско пристанище в България, изградено със средства по оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство". За откриването пристигна премиерът Бойко Борисов, който обяви, че е започнало укрепването на свлачището в квартала. За тази дейност са отпуснати допълнителни средства от правителството.

В бургаския квартал Сарафово вече действа първото рибарско пристанище в България, изградено със средства по оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство". За откриването пристигна премиерът Бойко Борисов, който обяви, че е започнало укрепването на свлачището в квартала. За тази дейност са отпуснати допълнителни средства от правителството. 

Модерното  рибарско пристанище „Сарафово“, включва брегова кейова стена, оградителни съоръжения (източен и западен мол), зона за акостиране и швантоване на 104 бр. лодки и 6 бр. риболовни кораби, спусково устройство – хелинг с площадка за ремонт на кораби, зони за ратоварване и сортиране на улова, административна сграда с прилежащ покрит пазар за първа продажба на риба, складови помещения за амбалаж, за инвентар, помещение с хладилен склад за улов и ледогенератор, паркинг за 103 бр. леки и 4 бр. тежкотоварни автомобили, колонки за електрозахранване и водоснабдяване на плавателните съдове и др. елементи на благоустрояването, ВиК и ел. мрежи и съоръжения, водопроводно отклонение.

На официалната церемония присъстваха още  министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов и депутати.

Кметът припомни, че преди 3 години с екипа на Общината са посетили земеделското министерство, където с всички подготвени документи, са искали да кандидатстват по програма на ЕС за изграждане на рибарски пристанища в акваторията на бургаския залив. Там харесват проектите, но въпреки това им казват че нямат право, защото морските общини на територията на България, не са включени като бенифициенти по програма „Рибарство и Аквакултури“.

„Веднага разказах всичко на г-н Борисов и той даде указания на парламентарната група и в рамките на месец бе променен закона за морските пространства на РБ и ние получихме разрешение за строежа на това рибарско пристанище, и то вече е факт“, коментира кметът Николов.

„Преди 3 години бях на това място, днес не мога да го позная. Каквото сме поели като ангажимент сме го изпълнили, с Божията помощ. Само след месец и в Поморие ще има същото пристанище“, коментира от своя страна премиерът Борисов.

Като на шега, премиерът се прости с подаръка си за рождения ден. Моряк от Сарафово го  помоли за помощ, тъй като рибарите имат идея да основат морски клуб, но нямат нужните финанси. Борисов обеща, че ще дари събраните от депутати на ГЕРБ пари, предназначени за негов подарък, за нуждите на бургаските рибари и създаването на клуба.

„Аз съм моряк от 35 години. Обиколил съм целия свят, но такова пристанище – с такива места за лодки, яхти…, с колонки за гориво и вода – са рядкост. Цяла България в момента завижда на Сарафово“, каза Димитър Вандаров. Председателят на местната рибарска структура Здравко Сърмов обеща, че рибарите ще спазват правилата, за да запазят новата придобивка на квартала в този вид за дълги години.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега