Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отново напрежение с Нобела за литература - критикуват Хандке за политическите му убеждения

Отново напрежение с Нобела за литература - критикуват Хандке за политическите му убеждения

Редица държави вече заявиха, че посланиците им няма да присъстват на днешната церемония в Стокхолм, в знак на бойкот.

След като през 2018-а Нобеловата комисия не връчи награда за литература заради скандал, свързан със сексуален тормоз от страна на съпруга на член на журито, тази година присъдените призове бяха два. Напрежение обаче отново има. И този път причината са политическите убеждения на лауреата за 2019-а година - Петер Хандке.

Редица държави вече заявиха, че посланиците им няма да присъстват на днешната церемония в Стокхолм, в знак на бойкот. Първи отказа си обявиха Албания и Косово, следвани от Турция, Хърватия и Босна.

Повод за негативното отношение е подкрепата на Хандке към сръбския лидер Слободан Милошевич през 90-те години на миналия век. Изборът на автора за тазгодишен лауреат бе посрещнато с критики именно заради факта, че той нееднократно се е проявявал като защитник на Милошевич и включително присъства на погребението му през 2006 година.

Припомняме Ви, че бившият сръбски президент издъхна в Хага, където бе подсъдим по дело за военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Хърватия в август 1991 – юни 1992 г. Според Хандке, обаче, процесът е бил политически.

Петер Хандке получи Нобеловата награда за литература за “въздействащо си творчество, което с езикова изобретателност изследва периферията и спецификите на човешкия опит”. Австрийският автор е роден на 16 декември 1942 г. в Грифен, в южната австрийска провинция Каринтия, която тогава е част от германския Трети райх.

Петер Хандке е смятан за един от най-ярките представители на съвременната австрийска литература. Наред с изявите си в различни жанрове той създава и множество белетристични произведения, които му спечелват име на необикновен разказвач. Зад гърба си има десетки издадени произведения и награди.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега