Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поморие приключи успешно поредния европроект - градската художествена галерия

Поморие приключи успешно поредния европроект - градската художествена галерия

Постигнатите резултати и публичните ползи от реализирания проект за градска художествена галерия в Поморие бяха отчетени вчера.

Постигнатите резултати и публичните ползи от реализиранияпроект за градска художествена галерия в Поморие бяха отчетени вчера на заключителнапресконференция в сградата на Общината. В пресконференцията участваха кметът Иван Алексиев,ръководителят на новооткритата галерия Милчо Талев, началникът на отдел„Управление на проекти” Георги Петков и екипът му, както и представители наобщинска администрация.

"Удовлетворен съм, че направихме за града още нещостойностно, което ще остане и след нас. Превърнахме старата митница в малкобижу, но успяхме да я съхраним и като паметник на културата. Поморийци гозаслужаваха. Тепърва предстоят редица интересни събития и ако някой все още нее посетил красивата ни придобивка, нека да го направи", каза кметът ИванАлексиев.

Градската художествена галерия „Дечко Стоев” отвори вратиточно преди месец.Проектът на Община Поморие беше класиран на първо място сред близо 70 другипредложения от цялата страна. Със средства по програмата, порутената сграда настарата митница бе напълно реставрирана, бяха обособени две многофункционалнизали, изградено ново стълбище и асансьор.

Закупена бе и необходимата техника -сървър, три сензорни електронно-информационни табла, 3D скенер с преносимаграфична станция за управление на процеса на дигитализация, софтуер и двамултимедийни прожектора. Модерната техника позволи съществуващиятфонд от движимо и нематериално културно наследство да бъде дигитализиран, като данните му щесе поддържат и обновяват и след края на проекта. Това стана ясно от отчетенитена пресконференцията факти.От самото си откриване галерия „Дечко Стоев” се радва на изключителенинтерес от страна на посетителите от града и региона.

„Няма да се ограничавамесамо в тясно специализираните рамки на художествена галерия. Този обект е снационално значение и целта е той да бъде средище на всякакви културни събития,да бъде синтез на различни видове изкуства”, коментира ръководителят МилчоТалев.

Проектът “Осигуряване на достъп до културно наследство и културнипродукти в Община Поморие чрез отваряне за посещения на сгради скултурно-историческа стойност и разработване на нови дигитални съдържания вобластта на културното наследство”, Договор за БФП №, 24-10-М3-15/23.04.2015г.,финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство(ФМ на ЕИП) 2009-2014 г., програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“,мярка 3 „Достъпност на културното наследство за обществеността“, е на стойност  406 694,57 евро, които са 100% безвъзмезднафинансова помощ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега