Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правителството одобри промени в данъчните закони

Правителството одобри промени в данъчните закони

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД на ЗКПО). С промените се хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане.

Министерският съвет одобри проектна Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане(ЗИД на ЗКПО). С промените се хармонизира и привежда в съответствиенационалното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви вобластта на прякото облагане. В законопроекта се предлагапромяна за изменение и допълнение на ЗКПО, свързана с необходимостта оттранспониране на изисквания на Директива 2014/86/ЕС за изменение на Директива2011/96/ЕС относно общата система за данъчно облагане на дружества майки идъщерни дружества от различни държави-членки, както и изменение относно позоваванетона Директива (ЕС) 2015/121 за изменение на Директива 2011/96/ЕС относно общатасистема за данъчно облагане на дружества майки и дъщерни дружества от различнидържави-членки, за която не е необходимо конкретно изменение.

Предложена е ипромяна в определението за „юрисдикции с преференциален данъчен режим“.Привеждат се в съответствие справото на ЕС текстовете на закона, наложени в процеса на нотификация наданъчната мярка, представляваща държавна помощ за регионално развитие. Схематаще може да се прилага за 2015 г. в случай, че лицата подадат формуляр закандидатстване в срок от 1 януари 2016 г. до 29 февруари 2016 г. и е налицеодобрение от страна на Българската агенция за инвестиции до 31 март 2016 г.

Приподаване на формуляра за кандидатстване за прилагане на данъчното облекчение за2015 г. ще се прилага списъкът на общините с равнище на безработица с или над25 на сто по-високо от средното за страната за 2014 г.В преходните и заключителниразпоредби на проектозакона са предложени промени в Закона за данъците върхудоходите на физическите лица (ЗДДФЛ), Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ),Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), Данъчно-осигурителнияпроцесуален кодекс (ДОПК) и в Закона за ограничаване на плащанията в брой.В ЗДДФЛ е предложена промяна,съгласно която се предоставя възможност на дипломатическите представителства вБългария да удържат и внасят данък за доходите от трудови правоотношения наместните физически лица, които работят при тях. Също така е предвидена промяна,съгласно която се въвежда ред за авансово облагане на доходите от другиизточници.

Предвидена е възможност за приспадане на задължителнитездравноосигурителни вноски по чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряванеза всички доходи, които се вземат предвид при определянето на окончателнияразмер на осигурителния доход с цел максимално хармонизиране на данъчния законс осигурителното законодателство, както и предотвратяването на противоречивапрактика по прилагането на законовите разпоредби.В ЗМДТ се предлага промяна в чл.10, съгласно която поземлените имоти в строителните граници на населенитеместа, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначениетоим от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данъкимоти.

Предложена е промяна, съгласно която за сградите, обновени с публичнисредства по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилнижилищни сгради, да не се прилага данъчното облекчение за освобождаване от данъквърху недвижимите имоти за срок от 3 до 10 години. Направено е и предложениеданъкът върху недвижимите имоти, придобити след крайния срок за плащане навтората вноска – 31 октомври на текущата година, да се заплаща в двумесеченсрок от датата на придобиването на имота. Със законопроекта се прецизираразпоредбата в чл. 71а относно освобождаване от такса за битови отпадъци нахрамовете, молитвените домове и манастирите, и на поземлените имоти, върхукоито са построени, собственост на законно регистрираните вероизповедания встраната, като освобождаването от такса е при условие, че имотите не се ползватсъс стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност.

Предвижда се въвеждането наадминистративнонаказателна разпоредба, съгласно която при непредоставяне наежедневна информация от общините на Министерството на финансите по електроненпът, да се налага санкция на кмета на съответната община от министъра нафинансите. Непредоставянето на информация от общините води до нарушаване нафункционирането на Националната база данни за местни данъци и такси.В ДОПК се предвижда промяна,съгласно която данъчни задължения по ЗМДТ да могат да се установяват с акт заустановяване на задължението както на база подадена от задълженото лицедекларация, така и на базата на данни от регистъра по чл. 54, ал. 1 от ЗМДТ.

Промяната е във връзка с въведения от 1 януари 2015 г. нов режим по отношениедекларирането и определянето на данъка върху превозните средства.С проекта се предлага удължаванена срока за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставкина зърнени и технически култури в максимално допустимия времеви обхват съгласноразпоредбата на член 199а от ДДС Директивата – 31 декември 2018 година.

В ЗДДС се предлагат промени врезултат на промени в европейското законодателство и в следствие наконстатирани несъответствия с правото на ЕС и с цел единното прилагане, присъобразяване с практиката на Съда на ЕС.Като мярка за осъществяване нацялостен и ефективен контрол върху доставките и движението на течни горива отпроизводител и вносител до краен потребител е предложено да бъде отмененрежимът по чл. 118, ал. 7 от закона по отношение на петролните бази, т.е. те даприлагат общия режим за регистриране и отчитане на доставките/продажбите натечни горива в търговския обект.

Предвиден е шестмесечен преходен период залицата, ползващи режима, да приведат дейността си в съответствие с изискваниятана чл. 118 от ЗДДС.Въвежда се задължениерегистрирано лице, което възнамерява да използва превозни средства и вещниправа върху тях с данъчна основа при придобиването над 5000 лева или недвижимивещи и вещни права върху тях, за които е приспаднат изцяло или частично данъченкредит, освен за целите на икономическата си дейност и за лични нужди насобственика или на свързаните с него лица, на работниците и служителите или натрети лица, да подаде декларация в Националната агенция за приходите заразпределение на направените преки разходи по методика, която отговаря напредназначението на стоката.

Предвидено е декларацията да се подава по електроненпът при условията и по реда на ДОПК в НАП преди започване на използването настоката за цели, различни от икономическата дейност на лицето. Министърът нафинансите ще определя методиката за разпределение на направените прекитеразходи.В Закона за ограничаване наплащанията в брой се предлага нормативно регламентираният праг за ограничениена плащания в брой в страната да бъде намален от 15 000 лв. на 5000 лв. като мярка за ограничаване на сиватаикономика. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестраннавалута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. покурса на БНБ в деня на плащането.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега