Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правителството одобри промени в данъчното законодателство

Правителството одобри промени в данъчното законодателство

Правителството одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Правителствотоодобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративнотоподоходно облагане (ЗКПО). С него се въвеждат в националното данъчнозаконодателство разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/1164 от 12 юли 2016 г. заустановяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които прякозасягат функционирането на вътрешния пазар, както и разпоредбите на Директива(ЕС) 2017/952 на Съвета от 29 май 2017 г. за изменение на Директива (ЕС)2016/1164 по отношение на несъответствията при хибридни образувания иинструменти, включващи трети държави.Предлагасе да бъдат въведени нови правила за данъчно облагане в случаите на трансфер наактиви/дейност от Република България към друга част на същото предприятие извънстраната.

Прецизирани и допълнени са и специфичните правила за данъчно облаганепри трансфер на услуги, както и други трансфери, извършени между част на еднопредприятие, разположена в страната, и друга част на същото предприятие,разположена извън страната, които не са трансфери на активи/дейност илитрансфери на услуги.Законопроектътвъвежда специфични правила при определяне на данъчния финансов резултат вслучаите на хибридни несъответствия, произтичащи от разликите в законодателстватана различни държави. Така се цели да се премахне ефектът им, изразяващ се вдвойно приспадане или приспадане без включване на определени суми в данъчнитефинансови резултати на лицата.

Идвете мерки са насочени към предотвратяване на случаите на прехвърляне напечалби и данъчно планиране, водещо до по-ниско облагане или до липса наоблагане.Впреходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предложени промени и вдруги данъчни закони.

Измененията в Закона за данъците върхудоходите на физическите лица

Направеное предложение за намаляване на административната тежест и улесняване на лицатапри ползване на данъчните облекчения за лица с намалена работоспособност, задеца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране,което се състои в отпадане на задължението към годишната данъчна декларация дасе прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите,удостоверяващи направените вноски по реда на КСО.

Другапромяна е свързана с намаляване на административната тежест - отпадане назадължението в справката за изплатените през годината доходи, която подаватпредприятията и самоосигуряващите се лица, да се включват наградите във вид надопълнителна игра и предметните печалби с незначителна стойност (до 100 лв.),които са необлагаеми.Предложениса коригиращи и синхронизиращи разпоредби, в това число промяна на дефиниции,които уеднаквяват и прецизират терминологията и разпоредби на ЗДДФЛ със ЗКПО иго актуализират спрямо действащата нормативна уредба.

Изменения в Закона за местните данъци итакси

Предложениса промени, свързани с облекчаване на административната тежест, като сепредвижда:

-          отпадане на задължението запредставяне на документ от компетентен орган в общината при прекратяване нарегистрацията на превозно средство;

-          туристическият данък да се определявъз основа на данните за броя на предоставените нощувки в местата занастаняване през календарния месец, съдържащи се в Единната система затуристическа информация, поддържана от Министерството на туризма;

-          физическите лица, включителноедноличните търговци, които са задължително регистрирани при доставки науслуги, и данъкът, за които е изискуем от получателя по Закона за данък върхудобавената стойност и които осъществяват дейности, посочени в патентнитедейности към ЗМДТ, да се облагат с годишен патентен данък.Проектътпредвижда при безвъзмездно придобиване на имущества, различни от недвижимиимоти, ограничени вещни права върху недвижими имоти и моторни превознисредства, да се възстанови подаването на данъчна декларация за облагане сданък.

Другопредложение е свързано с придобиване на превозно средство по наследство, като вслучай че декларацията за притежавано превозно средство не е подадена взаконния шестмесечен срок, служител на общинската администрация да образуваслужебно партида за превозното средство въз основа на данните, налични вобщината и в регистъра на населението.Същотака е заложено да отпадне разпоредба за предоставяне на информация от общинитена Министерството на финансите за мерки за обезпечаване и събиране на вземанияпо ЗМДТ, тъй като обезпечителните мерки се налагат от публични изпълнители пореда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или от съдебни изпълнители пореда на Гражданския процесуален кодекс и поради това липсва информация вобщините.

Изменения в Закона за данък върхудобавената стойност

Предложениятаза промени са свързани с въвеждане в ЗДДС на разпоредбите на Директива (ЕС)2018/1910 на Съвета от 4 декември 2018 година за изменение на Директива2006/112/ЕО по отношение на хармонизирането и опростяването на някои правила отсистемата на данъка върху добавената стойност за данъчно облагане на търговиятамежду държавите членки (OB, L 311/3 от 7 декември 2018г.).

Предвидени сапромени по отношение на трансграничните сделки във връзка е ролята наидентификационния номер по ДДС в контекста на освобождаването навътреобщностните доставки, режима на складиране на стоки до поискване отклиента, верижните сделки и доказателството за превоз за целите на освобождаванетона вътреобщностните сделки.Предложеное да се дефинира като доставка на стока прехвърлянето на акции или дялове,еквивалентни на акции в дружества, които дават на притежателя им юридически илифактически права на собственост върху нов недвижим имот или част от него, сизключение на случаите, когато страна по сделката са лица по чл. 34, ал. 2 отЗакона за счетоводството.

Изключенията са за финансовите институции, които сеангажират на търговски принцип в такива сделки, които на практика са сфинансови инструменти, и придобиването на недвижим имот, като косвен ефект отсделката с финансовия инструмент, не е целеният от тях резултат - извличане напечалба или доходност от придобиването и държането или търговията с даденияфинансов инструмент. В резултат на промяната сделката, включителнодоговарянето, свързана с такива дружествени дялове, ще бъде облагаема с данъквърху добавената стойност.

Това правило няма да се отнася за права или ценникнижа по чл. 6, ал. 2, т. 5 от ЗДДС, освен ако са допуснати до търговия нарегулиран пазар, както и за ценни книжа, установяващи право на собственоствърху стоки или услуги, извън посочените в този член.Предлагасе разширяване обхвата на понятието за „нови сгради“ с оглед съобразяване спрактиката на Съда на ЕС (СЕС). Създадени са правила за случаите, при които врезултат на направено надстрояване, допълващо застрояване, реконструкция,основно обновяване и/или преустройство на съществуваща сграда, същата щепридобива статут на „нова сграда“ за целите на облагане с данък върхудобавената стойност. Допълнени са и разпоредбите на ЗДДС, регламентиращиизвършването на корекции на ползван данъчен кредит за направено надстрояване,допълващо застрояване, реконструкция, основно обновяване и/или преустройство насъществуваща сграда.

Регламентирасе заявените електронни адреси за кореспонденция да се считат за електроненадрес за получаване на съобщения съгласно чл. 28, ал. 2 отДанъчно-осигурителния процесуален кодекс.Въвеждасе данъчно задължените лица, които не са установени на територията на страната,да подлежат на регистрация по закона от извършване на първата облагаемадоставка с място на изпълнение в страната.

Проектътпредвижда при последователно извършване на еднородна дейност в един и същобект/едни и същи обекти от две или повече свързани лица или лица, действащисъгласувано, в облагаемия оборот на всяко следващо лице да се включва оборотът,реализиран от всички лица, извършвали дейността в обекта/ите преди него, запериод не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец.Предложението цели предотвратяване на практиката по избягване на регистрация поЗДДС от данъчно задължени юридически самостоятелни, но свързани или действащисъгласувано лица, чрез формална смяна на субекта, извършващ еднородна независимаикономическа дейност.

Разписаное задължение за лицата, установени на територията на страната, на което сапредоставени за съхранение стоки, да водят детайлна отчетност на тези стоки зацелите на контрола по приложението на ЗДДС. Предложени са и разпоредби,свързани с регистриране и отчитане на продажби при неприсъствените плащания сдебитна или кредитна карта.

Изменения в Закона за акцизите иданъчните складове

Променитеса свързани с облекчаване на административната тежест на икономическитеоператори, като се предоставя възможност на лицата да посочватиндивидуализиращите данни на съответния документ, въз основа на които да сеустанови информацията по служебен път, чрез справка в средата за междурегистровобмен.

Има иизменения във връзка с прилагане на реда за възстановяване на акцизни стоки сплатен акциз, които са предназначени за въоръжените сили на всяка другадържава, която е страна по Организацията на Северноатлантическия договор, заползване от тези въоръжени сили.Предвидениса промени с цел избягване на затруднения при връчването на актовете, издадениот директора на Агенция „Митници“, които подлежат на предварително изпълнение,както и различните тълкувания относно датата, на която влиза в сила действиетона предварителното изпълнение на актовете, а именно - датата на издаване.

Направеное прецизиране на разпоредби в съответствие с все по-доброто взаимодействие намитническите органи с пощенските оператори. Въведена е забрана за лицата даизпращат и получават акцизни стоки чрез пощенски пратки, с изключение наслучаите, посочени в закона. Освен това лицата ще бъдат задължени да представятдокумент за самоличност на пощенския оператор при изпращане и получаване настоките, както и да представят пратките за преглед и проверка от негова страна.Създадена е възможност за налагане на санкции на физическите лица, коитоизпращат или пренасят/превозват акцизни стоки с търговски характер за другадържава членка, в количества, които явно не съответстват на количества за личнаупотреба.

Изменения в Закона за счетоводството

Основнитеизменения на закона са свързани с облекчаване на предприятията, които неосъществяват дейност, като се предвижда това обстоятелство да се декларираеднократно, с декларация по образец, а не както досега - ежегодно. Също такаима изменения за прецизиране, коригиране и допълване на някои разпоредби с целпо- правилното им прилагане в практиката и по-ясното им разбиране и тълкуване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега