Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правителството предлага промени в пенсионната система

Правителството предлага промени в пенсионната система

Правителството прие проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, с които се въвеждат краткосрочни и дългосрочни мерки за финансова стабилност на пенсионната система и подобряване на адекватността на пенсиите. Предлагат се също промени, водещи до нарастване на приходите в осигурителната система, което ще доведе до намаляване на зависимостта на системата от държавния бюджет.

Правителството прие проекта заизменение на Кодекса за социално осигуряване, с които се въвеждат краткосрочнии дългосрочни мерки за финансова стабилност на пенсионната система иподобряване на адекватността на пенсиите. Предлагат се също промени, водещи донарастване на приходите в осигурителната система, което ще доведе до намаляванена зависимостта на системата от държавния бюджет.

В тази връзка е предложениетоза плавно повишаване размерите на осигурителните вноски.В законопроекта се предлагат ипромени, водещи до оптимизиране на разходите в осигурителната система чрезвъвеждане на по-строги и по-справедливи условия за достъп до пенсии. Предвиждасе плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионнавъзраст на жените и мъжете, плавно увеличаване на изискуемия осигурителен стажза пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд.

Предлагатсе промени и по отношение на условията за пенсиониране на работещите приусловията на първа и втора категория труд.Въвежда се възможност заотпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер на лица, накоито не достигат до 12 месеца възраст, които имат изискуемия осигурителенстаж, като пенсията им се намалява пожизнено с по 0,4 на сто за всеки месецнедостигаща възраст.Предвиждат се и промени, свързанис подобряване на адекватността на пенсиите.

От 1 януари 2019 г. индивидуалнияткоефициент при изчисляване на размера на пенсията ще се определя катосредноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. От същата година отформулата за определяне размера на пенсията при изчисляване на индивидуалниякоефициент по чл. 70, ал. 3 от КСО отпада доходът на лицето, върху който савнесени осигурителни вноски за периода от три години по избор преди 1997 г.

От1 януари 2017 г. започва постепенно увеличаване на тежестта на една годинаосигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите (както за новоотпуснатите,така и за вече отпуснатите пенсии) с размер, който е минимум размерът нашвейцарското правило до достигане на 1,5 на сто.

Със законопроекта се предлагатпромени за запазване и усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел, като седоизграждат и разширяват направените от 1 януари 2015 г. промени, коитопредвиждат възможност за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959г. да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионенфонд или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване (ДОО).

Предлага се принципът на свободен избор да се въведе и за ранното пенсиониранена категорийните работници, като се създава възможност те да изберат дали да сеосигуряват само във фондовете на ДОО или да се осигуряват и в професионалнитепенсионни фондове. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега