Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Представиха пет визии за развитието на Бургас

Представиха пет визии за развитието на Бургас

Пет визии за развитието на Бургас бяха представени по време на общественото обсъждане за бъдещето на града по проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Бургас” , предаде радио „Фокус”.

Пет визии за развитието на Бургас бяха представени по време на общественото обсъждане за бъдещето на града по проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Бургас” , предаде радио „Фокус”.

„Създаването на визия за развитие на един толкова ключов за страната, а и за ЕС град, какъвто е Бургас е доста сложен процес, който премина на няколко етапа”, посочи Снежана Димитрова, ключов експерт „Стратегическо планиране”. При създаването на визията на града се взети предвид освен обществените допитвания и дългосрочните стратегии на ЕС, националните стратегии и планове за развитие, както и общинските планове за развитие и инвестиционният интерес на бизнеса.

Първият вариант на визия е стратегическа визия за града „Черноморски лидер – източна врата на ЕС”. По думите на Димитрова тя е доста амбициозна и произхожда от геостратегическото положение на Бургас. „Това, че тя е ключова точка за връзка със Средния Изток и ключова точка по отношение на комуникацията на ЕС съюз с Турция, както и различните транснационални енергийни проекти, които се планират за минаване през Бургас.

Позиционирането на Бургас като ключов за Черноморския регион град според мен показва и дава шанс на Бургас да поиска и ключово място по отношение на европейските институции. Освен това заявката за Черноморски лидер включва в себе си и модерна градска среда, развит пристанищен комплекс, динамичен, икономически силен търговски и духовен център”, обясни експертът.

Втората визия е „Бургас – иновативен и творчески град”. Тя включва изграждане на инфраструктура за стимулиране на инвестициите в производство, търговия и човешки капитал, способен да поеме предизвикателствата на високотехнологичните производства и информационните технологии. Град, в който потенциалът на хората твори бъдещето им.

Третата визия включва динамиката на развитието на града. Тя се казва „Динамично развиващ се европейски пристанищен град със зелена градска среда и културни традиции”. Включва модернизация на икономическото развитие на града и създаване на условия за различни видове туризъм с развлекателни центрове, достъпни за всички граждани, място за развитие на устойчива и приобщаваща икономика.

Друга визия е „Град на интелигентно развитие”, основано на креативност, устойчивост и технологичност. Град, в който е значим творческият потенциал на хората.

„Бургас – град В ТЕМПОТО” е акроним от съчетанието на думите: Високи Технологии, Енергия, Мениджмънт, Промишленост, Образование, Туризъм, Околна среда. „Трудността да се изведе еднозначно визията за развитието на Бургас идва от това, че Бургас е изключително многопластов, развиващ се град с много ускорено темпо в последните години”, посочи Димитрова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега