Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Приеха на първо четене промени в закона за противодействие на корупцията

Приеха на първо четене промени в закона за противодействие на корупцията

Поправките са реакция на НС след тълкувателното решение на ВКС.

Парламентът прие на първо четене предложените промени в закона за противодействие на корупцията. Вносител е председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Поправките са реакция на НС след тълкувателното решение на ВКС, в което се постановява, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация.

Решението има силата на закон и след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество. Това, по данни на председателя й Пламен Георгиев, засяга 19 производства за близо 22 млн. лв.

На основание на тълкувателното решение вече е прекратено едно производство и комисията има около 300 висящи съдебни производства, е посочил при обсъждането в правна комисия Георгиев.

Целта на предложените промени е обезпечаване на ефективната работа на КПКОНПИ, а упражняването на правото на иск за отнемане на незаконно придобито имущество е самостоятелно производство, необвързано от развитието на наказателния процес.

Със законопроекта се прецизират и разпоредбите относно сроковете за извършване на предварителната проверка във фазата на производството по гражданска конфискация. Предлага се неспазването на инструктивните срокове да не е основание за прекратяване на гражданското производство.

Урежда се действието на закона по отношение на неприключилите проверки и производства пред съда по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество /отменен/ и Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

По този начин се цели в пълна степен защитата на държавния интерес и обезпечаване на ефективността на гражданската конфискация, пише в мотивите си вносителят.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега