Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прокуратурата: Служители на "Калотина" са събирали до 1300 евро на смяна от подкупи

Прокуратурата: Служители на "Калотина" са събирали до 1300 евро на смяна от подкупи

Началникът на пункта е обвинен в ръководство на организирана престъпна група.

20 лица са обвинени в участие в организирана престъпна група (ОПГ), като сред тях е и началникът на митнически пункт „Калотина“. На него е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на ОПГ. Повдигнати са обвинения на 15 митнически инспектори и на 4 служители на МВР – полицаи от Дирекция „Гранична полиция“.

Това съобщиха днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева, ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров и директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков.

Разследването е започнало след подадени сигнали в дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР от множество лица - предимно чужди граждани (турски и сръбски), за искани им подкупи при преминаване на граничния пункт. Пари са искани и от български граждани на влизане в Р България, в случаите когато превозвали хранителни продукти.

Говорителят на главния прокурор разкри, че в хода на разследването са събрани доказателства, че групата е действала от началото на 2019 г. и е имала ясно изразена пирамидална структура. На върха й е бил началникът на митнически пункт „Калотина“, след това са началниците на смени, а на най-ниското ниво били митничарите и граничните полицаи. Искането на подкупите ставало директно, понякога с мимики и жестове, за да подскажат и наведат шофьорите към даването на подкуп.

Длъжностните лица, чието поведение се отличавало с изключителна арогантност, събирали средно по 800-1000 евро на смяна при вход „камиони“, а на „изход“ сумата достигала 1300 евро. На „вход“ и „изход“ на леките автомобили се изкарвало по-малко  - между 200 и 300 евро. В края на работното време всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от получените пари, които предавал на ръка на началника на смяната. Сумата била фиксирана, независимо колко е събрано, а останалото се поделяло между служителите.

Сийка Милева добави, че при извършените претърсвания и изземвания от обитавани от членове на групата жилища са иззети големи парични суми в различни валути (лева, евро, турски лири), наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби. В хода на наказателното производство ще бъде проверено имущественото състояние на всеки един от задържаните и дали то отговаря на доходите им, увери говорителят на главния прокурор.

Директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефан Банков подчерта, че министерството си сътрудничи отлично с всички служби, но разследването на Митнически пункт „Калотина“ би било невъзможно без помощта на Специализираната прокуратура. Ръководителят й Димитър Петров заяви, че проверките по всички гранични пунктове ще продължат и припомни успешната работа на ръководената от него институция по редица дела, свързани с обвинени в подкуп митнически служители.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега