Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прокуратурата съобщи детайли от разследването срещу Божков

Прокуратурата съобщи детайли от разследването срещу Божков

"Това е най-мащабната операция, която сме провеждали", добави вътрешният министър Младен Маринов.

В рамките на вчерашната операция са претърсени над 20 адреса на територията на София, включително служебни помещения на служители на „Комисия по хазарта" и обитаваните от тях жилища и автомобили, обитаваното от обвиняемия Васил Божков жилище, негова игрална зала и др. От дома на бизнесмена са иззети множество картини, имащи белезите на движими културни ценности, а от казиното - парична сума в размер на 400 хиляди лева и документи.

Toвa стана ясно днес, на съвместен брифинг на Прокуратурата, МВР и АДФИ, в който участваха – Сийка Милева, говорител на главния прокурор; Младен Маринов, министър на вътрешните работи;, Ивайло Иванов, главен секретар на МВР; Венцислав Фердинандов, прокурор в специализираната прокуратура и Георги Начев, директор на Агенция за държавна финансова инспекция.

"По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени пет лица. Събрани са данни, че четири от тях се намират извън пределите на страната. По отношение на тях е повдигнато обвинение по   задочната процедура и обвиненията са предявени на служебно назначените защитници. Предстои да бъде направен допълнителен анализ на събраните до момента доказателства и да се прецени от страна на наблюдаващите прокурори съпричастността към престъпната дейност на лицата, които вчера бяха задържани срок от 24 часа по закона за МВР. До момента са разпитани голям брой лица, които свидетелстват, както за престъпната дейност реализирана от обвиняемия - Божков, така и за трайно установените порочни практики в „Комисия по хазарта". Това заяви прокурор Милева.

По думите й, единият от обвиняемите е бившият председател на комисията по хазарта. Що се отнася до Божков, той бил обвинен в ръководене на организирана престъпна група действала от 2014 г. на територията на България. Групата е имала за цел да извършва престъпление: изнудвания; принуди; пране на пари; длъжностни престъпления; подкупи; данъчни престъпления, посочват от пресцентъра на Прокуратурата.

"В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че обвиняемия Васил Божков през м. февруари 2018 г. е предлагал дар на длъжностно лице - тогавашния председател на Държавната комисия по хазарта, всеки ден да му предава парична сума в размер на 10 000.00 лева, за да внася в комисията предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества. И към настоящия момент действията по разследването продължават", допълни прокурор Милева.

"Това е най-мащабната операция, която сме провеждали", добави вътрешният министър Младен Маринов. Извършени са множество издирвателни действия на територията на цялата страна. Те продължават и в момента, обяви министър Младенов и съобщи, че заради иззетите културно-исторически ценности, притежание на Божков, е потърсено съдействието на експерти от Министерство на културата.

"Част от лицата, които се излъчват в публичното пространство като спечелили от лотарийни игри, не съществуват реално. Събрани са такива данни и е образувано дело в друга прокуратура, което вече е присъединено към разследването на Спецпрокуратурата. Възложена е проверка на КПКОНПИ“, обясни прокурор Фердинандов.

„Това, което констатира комисията на държавна финансова инспекция, са огромни по размер, ако се спазва закона, дължими невнесени такси, а оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за постановяване на публични държавни вземания, който акт да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“, допълни Георги Начев, директор на Агенция за държавна финансова инспекция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега