Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РЗИ-Бургас: Сега е моментът да вземем мерки срещу грипа

РЗИ-Бургас: Сега е моментът да вземем мерки срещу грипа

Превенцията винаги е по-добрият избор от лечението. Грипът все още не е напомнил за себе си, но сега е времето да се вземат мерки срещу него, съветват от РЗИ - Бургас. Вариантите за борба с грипа са няколко и е добре да бъдат комбинирани - здравословното хранене, подсилване на имунната система и противогрипна ваксина.

Превенцията винаги е по-добрият избор от лечението. Грипът все още не е напомнил за себе си, но сега евремето да се вземат мерки срещу него, съветват от РЗИ - Бургас. Вариантите за борба с грипа са няколко и е добре да бъдат комбинирани - здравословното хранене, подсилване на имунната система и противогрипна ваксина.

Месеците септември, октомври и ноември са най-подходящите за противогрипна ваксинация по две причини: организмът да има достатъчно време да изгради имунитет; хората са все още здрави - условие, което е задължително за ваксинацията. Имунизацията предпазва от заразяване или поне намалява тежестта на симптомите. Тя намалява риска от разпространение на грипа сред членовете на семейството, затворените колективи-детски градини, училища, домове, работнически колективи.

Противогрипните ваксини може да се прилагат навъзрастни и на деца от 6 месечна възраст, информират от РЗИ - Бургас. При имунизация в организма се въвеждат само необходими частициот грипния вирус, които позволяват създаването на специфична имунологична памети изграждане на специфични противогрипни антитела.

При попадане на грипен вирусв организма, имунната система вече е “готова за действие”, унищожава попадналиявирус и предпазва индивида.Противогрипните ваксини съдържат щамове, които СЗО е прогнозирала като най-близки в антигенноотношение до тези, които ще ни атакуват през този сезон.

След закупуване на ваксината, тя трябва да бъде съхранявана вхладилник, но в сектор с плюсова температура (от +2С до +8С). Не бива да севаксинирате, ако сте болен от грипоподобно заболяване с температура, кашлица,хрема. Ваксината е изцяло противопоказана за алергичните към яйчен белтък.

Имунитетът срещу грипа се изгражда 15-20 дни след ваксинацията. Тойтрае цяла година, като най-силен е през първите шест месеца. Ваксинирането можеда бъде съпътствано с леко неразположение и болки на мястото на ваксинацията заоколо денонощие.

Особено препоръчително е ваксинирането на деца, възрастни хора, пациенти с:

- хронични белодробнизаболявания – хроничен бронхит, астма, туберкулоза и др.;

- хроничнисърдечно-съдови заболявания – хипертония, сърдечна недостатъчност и др.;

- хронични бъбречнизаболявания;

- анемии, намален имунитет,вкл. болните от СПИН;

- лица, които работят взатворени колективи и места с повишен риск от заразяване - училища, здравни заведения, градския транспорт, войнишки колективи,живеещи в общежития и др. 

Имунизация срещу грип може да се направи в Имунизационен кабинет при РЗИ–Бургас (ет.1 тел. 056/807 101), както и при личните лекари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега