Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Радев: В България се води операция по ограничаване на разпространението на коронавируса

Радев: В България се води операция по ограничаване на разпространението на коронавируса

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че преди да се започне по мерките за ограничаване на икономическата и социалната криза, властта трябва да се справи с непосредствената заплаха за живота и здравето на гражданите.

"В България се води операция по ограничаване на разпространението на коронавируса. Изпълнителната власт действа във фосмажорни обстоятелства. Призовавам още веднъж всички да се отнасяме с разбиране към усилията, които се полагат. От тях има ефект. България за сега задържа кривата на разпространение доста ниско, така че здравната ни система да поеме извънредните случаи. Важни са мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, да бъдат ефективни, добре планирани и добре осигурени".

С тези думи президентът Румен Радев откри извънредната среща с Министерски съвет и Националния оперативен щаб, инициирана от държавния глава.

„Паралелно със здравната криза, се развива и икономическа. Да не изпаднем в хуманитарна. Надявам се, че ще има реални мерки, господин премиер. Знам, че нашите възможности са скромни. Надявам се един ден гладът да не победи страха”, допълни президента.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че преди да се започне по мерките за ограничаване на икономическата и социалната криза, властта трябва да се справи с непосредствената заплаха за живота и здравето на гражданите. Той допълни, че все пак по такива мерки се работи и припомни основните лансирани идеи - подпомагане на бизнеса чрез поемане на 60% от възнагражденията на служителите на най-силно заплашените фирми, както и осигуряването на ликвидна помощ. Дончев подчерта, че "държавни пари" в широк смисъл няма и с резервите на хазната трябва да се борави внимателно.

"До този момент съм издал 7 заповеди, които регламентират редица процеси в страната. По отношение на предпазните средства и апаратурата, която е необходима, с всеки изминал ден ние попълваме необходимостите по всички възможни пътища. Започнахме с отваряне на държавния резерв, след това доставихме и количества, дарени от Турция, ползваме и средствата от оперативните програми и държавния бюджет", изтъкна здравният министър Кирил Ананиев.

По отношение на възрастните хора се подготвят промени в закона, които удължават с до два месеца ТЕЛК-овите решения. Протоколите за отпусканите скъпоструващи лекарства също ще бъдат удължени, докладва още Ананиев.

"Най-големият проблем в Китай е била липсата на предпазни средства за лекарите. Надявам се, че скоро българските медии ще спрат да показват лекари без маски и защитно облекло", коментира президентът Радев, на което Ананиев отвърна, че количествата непрекъснато се попълват. Набират се и дарения, които само за ден са достигнали около 20 хил. лева. Очаква се и хуманитарна помощ от Китай.

"По цял ден се занимаваме с този въпрос, защото знаем, че той е изключително важен както за хората, които се лекуват, така и за тези, които ги лекуват", допълни Ананиев. Дончев допълни, че предпазно облекло и консумативи има, ако някъде липсват, то проблемът е организационен по веригата. По думите му, през следващите дни българският бизнес ще успее да произведе около 50 хил. комплекта за многократна употреба, които ще бъдат достатъчни за обезпечаване на нуждите ни, което щяло да ни постави и във възможност за износ.

"Няма как всяко джипи да разполага с бързи тестове, защото няма как да се направи такава огромна доставка на нещо, което се произвежда от вчера", заяви началникът на оперативния щаб проф. Мутафчийски. Той подчерта, че тези бързи тестове не са надеждни и не дават 100-процентов сигурен резултат, което може да има и отрицателен ефект.

Проф. Мутафчийски подчерта, че стандартните тестове изискват научен и експертен потенциал, с който светът не разполага. Броят на молекулярните вирусолози в глобален мащаб не е голям. Това означава, че дори да се разшири броят на тестваните лица, няма кой и как да обработи тези резултати. Началникът на оперативния щаб даде като пример страни като Франция, която вече обяви, че спира да тества лица, с изключение на тези, които са настанени за болнично лечение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега