Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Реплика на римска баня и музей отварят врати в "Акве Калиде"

Реплика на римска баня и музей отварят врати в "Акве Калиде"

Вече е обявена обществена поръчка за изграждане на експозиционен и демонстрационен център "Минералните води на "Акве Калиде""

Тази година туристическия комплекс "Акве Калиде" ще получи две нови придобивки - атрактивна реплика на римска баня и музей, където ще бъдат събрани скъпоценните находки, открити при разкопките на място.

Вече е обявена обществена поръчка за изграждане на експозиционен и демонстрационен център "Минералните води на "Акве Калиде"", който е един от обектите, включени в обхвата на проект "Силата на водата", финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, процедура "Развитие на туристически атракции".

Експозиционните площи в сградата включват учебен музей, музейна експозиция и фондови помещения. В музейната експозиция ще бъдат изложени археологически находки и артефакти, намерени при изпълнените разкопки на терен, експонати от фонда на Регионален исторически музей - Бургас, гостуващи експозиции.

В учебния музей посетителите ще имат възможност да се запознаят с бита на римляните, да облекат техните ежедневни дрехи или военното им снаряжение. Там ще се прожектират филми, ще се провеждат културни и исторически беседи. Експозиционните площи имат смесено предназначение, като ще могат да се използват и за рекреационни дейности.

През последните над 10 години, на територията на "Акве Калиде" бе изградена ажурна пиацета за експонираната археологическата структура. Извършена е консервация и реставрация на средновековната баня "Сюлейман Кануни Каплъджа", адаптирана за "Музей на водата". Изградена бе чешма с минерална вода за обществено ползване.

Благоустроена бе зоната за обществено обслужване. Богато бе озеленена и благоустроена парковата среда с алеи, фонтани, пейки и сграда, помещаваща в себе си магазин с кафетерия. Реализирана бе консервация и реставрация на разкритите археологически структури и са изградени пешеходни пасарелки. Изпълнено е декоративно осветление.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега