Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ромската приказка, предизвикала вълна на неодобрение, се оказа част от помагало по фолклор

Ромската приказка, предизвикала вълна на неодобрение, се оказа част от помагало по фолклор

Макар помагалото да съществува вече 7 години, общественото внимание се фокусира върху него едва сега.

Ромска приказка, в която се посочва, че "белите хора" били създадени от Господ, който твърде рано ги извадил от пещта, докато "ромите" били идеално изпечени и затова "Господ много ги обича", се превърна в поредната буря в социалните мрежи. Макар помагалото да съществува вече 7 години, общественото внимание се фокусира върху него едва сега. А коментарите са повече от остри.

Проверка на "PoligrafF" показа, че не става дума за общовъзприето помагало, според което се преподава на всички ученици, а специализирана книжка, насочена към деца, участващи в СИП по "Фолклор на етносите в България - Ромски фолклор". Заниманията са организирани по проект в общо 14 училища.

Програмата "Фолклор на етносите - Ромски фолклор" се реализира от началото на 2002/2003 г. от Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” с финансовата подкрепа на Министерство на образованието и науката, Институт “Отворено общество” и други фондации и институции. Бяха сформирани 30 групи по СИП в 13 училища от Великотърновска област и 1 училище от гр. София. Тези групи работят с въпросните помагала, предизвикали остри реакции в обществото.

Един от поводите за създаването на тази програма е броят отпаднали от образователната система ученици от малцинствата, аргументира един от авторите на помагалото, а и на самата приказка, Теодора Крумова. Според нея, чрез приказки и любопитна информация се улеснява и възприемането на книжовния език, което е една от най-големите спънки за децата от ромски произход.

Другата цел е да се разкрие не само пред самите ромски деца, но и пред техните връстници същността на ромската култура и фолклор, борейки се със предразсъдъка, че всички роми са "мръсни цигани".

Самото помагало разказва за произхода на ромския етнос, за различните племена, за традициите в миналото, за празниците и обичаите, за детските приказки, разказвани през поколенията както у нас, така и в чужбина. Негови автори са Теодора Крумова, Йосиф Нунев и Деян Колев. Финансирането идва по линия на ЕС и е свързано с проект за интеграция на малцинствата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега