Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Рядък вид гнезди с рекордна численост в Атанасовско езеро

Рядък вид гнезди с рекордна численост в Атанасовско езеро

Рекордна численост на гнездящи дебелоклюни рибарки в историята на Атанасовско езеро установиха орнитолозите. Между 90-110 двойки дебелоклюни рибарки загнездиха на обезопасените диги в резервата. Най-голямата численост преди това е наблюдавана през 1979 година, когато са загнездили 65 двойки.

Рекордначисленост на гнездящи дебелоклюни рибарки в историята на Атанасовско езероустановиха орнитолозите. Между 90-110 двойки дебелоклюни рибарки загнездиха наобезопасените диги в резервата. Най-голямата численост преди това е наблюдаванапрез 1979 година, когато са загнездили 65 двойки.

Само преди две годиниорнитолозите обявиха радостната новина от завръщането на вида като гнездещ заезерото след дългогодишно отсъствие, а през 2016 новините са повече отположителни. Заеднос дебелоклюните рибарки по дигите загнездиха и около 20 двойки гривести рибарки- също рядък гнездящ вид през последните години и един от приоритетните заопазване в Атанасовско езеро.

Двата вида рибарки гнездят в компанията на около200 двойки саблеклюни – един от емблематичните за лагуната видове. Презтази година монтираните като защитна мярка пасивни системи срещу хищници,поставени на двете основни диги в резервата, на които гнездят птиците, работятуспешно и възпрепятстваха масовото навлизане на животни, познато от предишнигодини.

Наземните хищници са един отнай-значимите отрицателни фактори за птиците в Атанасовско езеро (особеночакалите и скитащите и изоставени от стопаните си кучета, чиято численостнепрекъснато се увеличава). Новите защитни системи, които включват металнамрежа, опъната от двете страни на дигите, електропастири, плашила, различнисветлинни, звукови и шумови дразнители бяхаизградени от доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) врамките на проект „Солта на живота“, LIFE+.

На 15юли експерти на БДЗП, които следят  орнитофауната и гнездовия успех в езерото иефекта от консервационните дейности по проект „Солта на живота“ върхуобитателите, заедно с експерти от БФБ наблюдаваха 47 вече добре оперени малкина дебелоклюни рибарки в колонията. Това е много добър успех и вероятно тазицифра е силно занижена, поради факта, че този вид снася по 3 яйца и малкитеумело се крият в обрасналата със солянка дига, поради което са трудни занаблюдение. Някои от тях вече са направили своя първи полет, а повечето щенапуснат успешно колонията до седмица, за да се подготвят самостоятелно за своетодълго пътешествие на юг към Африка, където ще прекарат зимата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега