Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Село Плазовец - заличено и без ток, а е само на 13 км от Слънчев бряг

Село Плазовец - заличено и без ток, а е само на 13 км от Слънчев бряг

Само на 13 километра от Слънчев бряг има село, което не съществува на картата. До него има път, има табела, но не и електричество и съвременни битови условия.

Заместник областният управител на Бургас – Атанас Терзиев поде инициативата за възстановяване на заличеното през 1972 г. село Плазовец в Община Несебър. Целта е то да бъде електрифицирано и така обитателите му да живеят в нормални битови условия. 

Заради заличаването му от картата в селото  няма електричество, въпреки че през него минават два далекопровода.  Днес Плазовец не съществува на хартия, но  в него има 20 души постоянно население и 70 къщи, както и новоизграждащи се малки вили, които са на  хора от вътрешността на страната. Това води до постепенно увеличаване на населението.

 За да си осигурят отопление и осветление местните хора използват агрегати и срещат постоянни неудобства в бита си. „Проблемът с липсата на ток може да бъде решен с възстановяването на статута на Плазовец като селищно образувание. Това се налага, защото от EVN не могат да монтират трафопост върху земеделска земя, каквато се води в момента територията на селото. Според мен е недопустимо в XXI  век хората там да живеят без електричество”, каза Атанас Терзиев.

Той се е заел с инициативата  селото да бъде възстановено и  електрифицирано.  Терзиев е провел разговори с ръководството на  EVN-Поморие и оттам са готови да съдействат като монтират трафопост, стига Плазовец да бъде признат за селищно образувание. Това може да стане с решение на Общинския съвет в Несебър.  

Плазовец е едно от местата  в Община Несебър с потенциал за развитие на вилно селище. До селото, което се намира след Кошарица,  се стига лесно заради пътя, който води към телевизионната кула.  През летния сезон е изключително оживено, защото е включено в маршрута на джип сафаритата, които се организират за туристите от Слънчев бряг. Те идват, за да видят старинната крепост Калето, която според запознати  е от времето на древна Гърция.

„На ден през летния сезон идват по 50 джипа с туристи. Крепостната стена е изключително добре запазена, защото основите й стоят. Навремето тя е била затрупана и опожарена, затова, ако ни помогнат да я възстановим ще се превърне в археологическа забележителност. По време на турското робство камъни от нея са използвани за строежа на къщите в Плазовец”, казват местни жители. Сред тях се предават легенди, че преди векове селото им е било голям град. Жителите се надяват археологията в района също да бъде разработена, за да се създадат работни места.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега