Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Скъсани язовирни стени причинили потопа в Мизия

Скъсани язовирни стени причинили потопа в Мизия

Скъсани язовирни стени са причинили потопа в Мизия на 1 август. Това заяви пред БНР кметът на града д-р Виолин Крушовенски. Той обясни, че вече втори ден комисия, назначена от него, изследва обстойно язовирите и нейните изводи са потвърдили тази версия.

Скъсани язовирни стени са причинили потопа в Мизия на 1 август. Това заяви пред БНР кметът на града д-р Виолин Крушовенски. Той обясни, че вече втори ден комисия, назначена от него, изследва обстойно язовирите и нейните изводи са потвърдили тази версия.

Единадесети ден от наводнението в Мизия бедствието в града продължава. Бавното отводняване, почистването на тинята, унищоженото имущество, удавените животни и боклуците, съсипаните домове и покъщнина, намаляващите хранителни запаси – това са част от проблемите, пред които са изправени властите и хората в Мизия.

Според изводите на комисията скъсана стена на яз. "Стубел" край Борован е причина за потопа, който отнесе Мизия. Язовирът се излива в река Бързина, приток на Скът. Разстоянието от него до Мизия е само 30 км. Още една стена на друг язовир от свързаните каскадно 8 язовира не е издържала на напора, смята комисията.

„Нямам обяснение за поведението на институциите. Всички разбрахме, че тази вода не може да е само от дъждовете. Наличието на големи риби - 14-15-килограмови шарани, едри толстолоби, те се отглеждат в язовирите“, обясни Крушовенски.

По думите му комисията е направила снимков материал и той ще го предостави на вътрешните органи. Скъсаните язовирни стени не са на територията на тяхната община, уточни кметът и допълни, че Мизия е водосбор на цялата област и най-ниската точка във Врачанско. Към това като се прибавят проливният дъжд и скъсаните язовирни стени се е стигнало до тежкото наводнение в началото на август.

По отношение на разрушаването на дигите кметът обясни, че те са държавна собственост и той е нямал право да ги разруши, затова е поискал разрешение от държавата."Самите собственици на земеделски имоти предпочетоха да залеят 4 хиляди дка добра реколта, за да спасят града, това поне успокои гражданите. Имаше видим ефект макар и малък, но това беше на фона на прииждащата река“, допълни Крушовенски.

„При положение че имаме скъсани стени на язовири и дигата нямаше да помогне. Тук беше мястото на държавата и нейните институции“, убеден е той.Според областния управител на Враца инж. Венцислав Василев на територията на област Враца няма язовир с разрушена стена."Докладът ми е на бюрото от сряда. Ако има скъсана стена на язовир, не възразявам да отида на язовира още днес. Всяка пролет и всяка есен се създават комисии, които следят язовирите, дори на 20-и юли отново бях пратил комисия", уточни той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега