Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Слагат край на издирването на Боян Петров в Хималаите

Слагат край на издирването на Боян Петров в Хималаите

Кирил Петков: Бог да го прости Боян!

След две седмици търсене, акцията по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите приключва. В рамките на последните операции бяха открити следи от лагеруването му, но той така и не бе намерен. Днес бе извършен и последният хеликоптерен полет в района на връх Шиша Пангма. Официално изявление за прекратяването на операцията от българска или китайска страна няма, но екипът от шерпи и катерачи, работили с Петров, обявиха, че спират да търсят.

"За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха днешния полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!" Това написа Кирил Петков от екипа му.

В началото на седмицата жената до Петров - Радослава Ненова обяви, че е оттеглила искането си екипите да се качат до върха, за да не рискуват живота си. Спасителите достигнаха на около 10 км от Шиша Пангма, след което тръгнаха надолу, по предварително изготвен план, за да проверят всички евентуални места, където изследователят може да се е загубил.

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Поради големия поток от информация и коментари която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно-написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!", написа на свой ред тя в социалната мрежа "Facebook".

Боян Петров е в неизвестност от 3-ти май. Прочутият алпинист изчезна в рамките на експедиция до връх Шиша Пангма. Той се намира в Тибет, на границата с Непал. Височината му е 8 013 м. Въпреки сравнително “ниската” си височина, той се смята за един от най-опасните. В исторически план човекът го е покорил най-късно - едва през 1964 година. В опита си да го изкачат са загинали 21 алпинисти. Експедицията на Боян Петров в Хималаите стартира на 10-и април. Планът му бе да покори Шиша Пангма, след което да се качи и на “върха на света” - Еверест. 

Изследователят-зоолог Боян Петров бе обявен за “Мъж на годината” за 2016-а и получи Офицерска-кавалерийска сабя от Кралство Сардиния от 1850 г., която по традиция се връчва всяка година на победителя в тази категория. Боян Петров e първият български алпинист изкачил осем осемхилядника, сред които: К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Нанга Парбат, Гашербрум I и Броуд Пик и първият диабетик, качил се на височина над 8 000 м без кислород. Българският изследовател е 35-тият човек, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега