Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Спряха проектозакона за ограничаване на вота в чужбина

Спряха проектозакона за ограничаване на вота в чужбина

Служителят, обявил текста за обществено обсъждане, бе освободен от поста си.

Министърът на правосъдието в служебния кабинет Мария Павлова спря проектозакона, който предвиждаше ограничаване на вота в чужбина, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Нещо повече, служителят, обявил текста за обществено обсъждане, бе освободен от поста си заради предлаганите спорни промени в Изборния кодекс.

Самият текст бе проект за допълнение на Закона българското гражданство и предвиждаше промени Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби". Предложението предизвика бурна обществена реакция, тъй като предполагаше милиони български граждани да загубят правото си да участват в парламентарни и президентски избори, ако не са живели в страната до три месеца преди вота.

От правосъдното министерство посочват още, че първоначално готвеният от експертите проект е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз.

"Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра", коментираха от правосъдното ведомство и посочиха, че директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев е бил освободен от длъжност заради този "гаф". Законопроектът пък бе свален от обществено обсъждане.

Самият Талев обаче отрича да е публикувал текста без знанието на министър Павлова. По думите му, автор на законопроекта е Емилия Друмева, правният секретар на президента Румен Радев. "Аз бях все още в изпитателен срок. Не съм нито луд, нито глупав, за да направя такова нещо на своя глава", допълни Талев пред в-к "24 часа".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега