Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Строг, но справедлив" - правителството прие новия НК

"Строг, но справедлив" - правителството прие новия НК

Правителството прие проекта за нов Наказателен кодекс, предстои внасянето му в Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба. След три години работа по текстовете от страна на множество юристи и членове на академичната общност, новият Наказателен кодекс е вече факт.

Правителството прие проекта за нов Наказателен кодекс, предстоивнасянето му в Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба.След три години работа по текстовете от страна на множество юристи и членове наакадемичната общност, новият Наказателен кодекс е вече факт.

В него обаче неуспяха да влязат всички промени, които напоследък кръстосваха медийнотопространство.От проекта, например, отпадна идеята непозволенотофотографиране, филмиране, записване или подлагане на друго подобно действие дабъде призната за престъпления. Този сорт деяния са забранени от Конституцията,като срещу тяхното осъществяване има гражданскоправен ред за защита – това нямада се промени.

Причината за отпадането на текста е острата обществена реакцияот страна на юристи и представители на медиите, които изтъкнаха, че това ще „вържеръцете“ на разследващата журналистика и гражданското общество като цяло.

В новия НК няма да присъства наказанието доживотен затворбез право на замяна. Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златановаобясни след заседанието на кабинета, че то вече се възприема като твърде нехуманнозаради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.

Що се отнасядо данъчните измами,  Златанова заяви, чеукриването на осигуровки е обществено опасно деяние, от което страдат хилядибългарски граждани. В приетия проект се предлагат седем вида наказания – лишаване отсвобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотензатвор. Заложена е и възможността за намаляване на размера на наказаниетопри полагане на труд от затворниците. Задължително,  заедно с лишаване от свобода, ще сеналага и мярката „пробация“.

Възприет е и нов подход за криминализиране на тероризма ифинансирането му. Търговията с деца е нов вид престъпление, а отнемането наорган, тъкан, телесна течност или клетка вече е обявено за самостоятелен видпрестъпление в предложения нов НК.

Обстоятелствата за освобождаване от наказателнаотговорност се запазват в почти непроменен вид, с изключение на две допълнения.Законовите правила няма да важат, когато извършителят е бил под въздействие нанаркотични вещества или когато лицето е орган на власт или деянието е част отизпълнение на служебния му дълг.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега