Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Телевизионното пиратство" нанесло щети за най-малко 10,5 млн. лева за два месеца

"Телевизионното пиратство" нанесло щети за най-малко 10,5 млн. лева за два месеца

Сред разследваните фирми е и бургаски телевизионен оператор.

Само за последните два месеца "телевизионното пиратство" нанесло щети за най-малко 10,5 млн. лева. Тези предварителни данни цитира главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка със специализираната операция в офиси на кабелни телевизии. Конкретната сума, понесена от основните телевизии в България, тепърва ще се уточнява.

Сред разследваните фирми е и един от най-старите телевизионни оператори в Бургас. Вчера акции имаше още в Кърджали, Кюстендил, Петрич, Сандански, Дупница и Благоевград. В тези градове са установени и 70 000 потребители в „сивия“ сектор, чрез които кабелните оператори са укривали и данъци, предава NOVA.

Разследването започнало преди два месеца, когато в прокуратурата и ГДБОП постъпили сигнали от български национални и от чуждестранни телевизии за това, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешение на носителя на авторското право. Подобна практика е установена в почти цялата Южна България. 60 канала са били разпространявани пиратски.

"Претърсени са помещенията с техниката и касите, където се събират финансовите средства от потребителите на кабелните телевизии. Претърсванията са извършени с предварително разрешение на Окръжните съдилища. Оперативната информация беше потвърдена с годни доказателствени средства. Установихме техника, която позволява разпространение без разрешението на носителите на авторските права“, заяви тя. „Установихме и парични средства, които не са били декларирани, както и нарушения на данъчното законодателство", коментира Арнаудова.

Около 700 000 абоната са с нелегална кабелна телевизия в България, каза говорителят на главния прокурор и допълни, че сивият сектор бил доста голям. Разследващите допускат, че почти всеки абонат има по два телевизора. За момента няма задържани собственици на кабелни оператори. Единствено е арестуван един IT специалист от Дупница, който е пречел на разследващите да си вършат работата по време на обиските.

Операцията продължава и към този момент, а при обиските се иззема голямо количество техника, което да послужи са доказателство за извършване на престъпленията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега