Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Терзиева: Строителство в парк "Странджа" няма да бъде допуснато

Терзиева: Строителство в парк "Странджа" няма да бъде допуснато

Строителство в природен парк “Странджа” няма да бъде допуснато, докато не се изготви нов Общ устройствен план на община Царево. Това заяви в сутрешния блок на телевизия „Bulgaria on Air“ министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Строителство в природен парк “Странджа” няма да бъде допуснато, докато не се изготви нов Общ устройствен план на община Царево. Това заяви в сутрешния блок на телевизия „Bulgaria on Air“ министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. 

Министърът подчерта, че планът е трябвало да бъде преразгледан не само заради липсващата екологична оценка, но и заради законодателните и социално-икономическите промени, които са настъпили в последните години, по време на съдебните битки за устройствения план.Министър Терзиева съобщи, че в понеделник ще се сключи договорът за предоставяне на безвъзмездно европейско финансиране за изграждането на Северната скоростна тангента, както и договорът за строителство. Министърът припомни, че проектът се финансира по Оперативна програма “Регионално развитие”. 

През май м.г. имаше риск от загуба на 250 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“, но благодарение на проекта за Северна скоростна тангента не е загубен нито евроцент, припомни Терзиева. Регионалният министър посочи, че през новия програмен период страната ни може да разчита на 1,4 млрд. евро по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Сумата все още е индикативна, тъй като преговорите с Европейската комисия продължават и до края на февруари ще се състои нова техническа среща между българските и европейските власти, на която ще се обсъжда програмата за развитие на регионите.

По думите й – през новия планов период приоритет ще бъде градското развитие. 67% от средствата ще отидат за градовете. За енергийна ефективност е предвидено да се насочат 20% от европейските средства по програмата, а останалите ще отидат за социална, здравна и културно-историческа инфраструктура в общините. Амбицията на министъра е инвестициите в регионите да се правят интегрирано, а не “на парче“, за да има ефект, проектите да са устойчиви и да създават растеж и работни места.

По отношение на пътната инфраструктура Десислава Терзиева подчерта, че тази година трябва да бъде довършена магистрала “Марица”, ЛОТ 4 на “Струма”, обходният път на Враца и първата отсечка от Западната дъга на Софийския околовръстен път.

Това означава, че до края на годината ще бъдат изградени над 90 км републикански пътища.   Министър Терзиева акцентира, че приоритет на правителството е засилване на ремонтите на пътищата втори и трети клас, които имат важно социално-икономическо значение за регионите, в които се намират. Необходимо е за ремонт на малките пътища да се влагат по 70 – 150 млн. лв. годишно.

За 2014 г. само по линия на публичната инвестиционна програма са отпуснати 50 млн. лева, с които ще се финансират 22 пътни проекта.За ремонти на второкласната и третокласна пътна мрежа ще отидат и спестените пари от зимното поддържане на пътищата, каза регионалния министър. До момента са икономисани около 8 млн. лева заради хубавото време, като в края на сезона ще е ясна точната спестена сума. Отделно за ремонти на пътища са предвидени и 200 млн. лева по програмата “Транзитни пътища V”, която се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка.

“Досега главно се наблягаше на големите инфраструктурни проекти, които не ги слагаме във фризера, напротив, продължаваме ги, но трябва да се обърне внимание на малките пътища. Пътните връзки са важни за развитието, растежа и създаването на работни места”, коментира министър Терзиева.„По отношение на пътното строителство вече свърши ерата на най-ниската цена“, заяви министър Терзиева. Тя обясни, че за тази цел с АПИ се разработват  нови процедури и най-ниската цена не е водещ фактор.Сред приоритетите на Министерството на регионалното развитие Десислава Терзиева открои и ВиК сектора. За тази година е предвидено да се сключат договори за над 140 млн. лева. От тях 43 млн. лева са за изграждането на ключови язовири и ремонт на водопроводи.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега