Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Укрепват куполите на "Св. Св. Кирил и Методий" с високотехнологичен материал

Укрепват куполите на "Св. Св. Кирил и Методий" с високотехнологичен материал

Приключва първият етап от аварийно-конструктивното укрепване на храм "Св. св. Кирил и Методий". Към настоящия момент са завършени 90% от всички дейности, свързани с обработка на пукнатините.

Приключва първият етап от аварийно-конструктивното укрепване на храм "Св. св. Кирил и Методий". Към настоящия момент са завършени 90% от всички  дейности, свързани с обработка на пукнатините.

Като първа стъпка беше почистена повърхността от прах, мазилка и др. След това бяха отстранени повредените части на зидарията около пукнатините, впоследствие запълнени със специален саморазширяващ се разтвор.

При изпълнение на всички дейности са спазени стриктно изискванията към материалите, както и последователността на процеса. Завършено е укрепването на компрометираните дървени елементи от покривната конструкция.

Към настоящия момент се организира  измазването на тухлената зидария в подпокривното пространство. До края на седмицата приключва инжектирането на пукнатитите с дебелина до 20 мм. с пакери и запълването им с разтвор от Булцемекс ВК и промит речен пясък. 

Следващата операция ще бъде залепване на високотехнологична въглеводородна тъкан по горната част на цилиндричните куполи от подпокривното пространство. Този материал се използва успешно при реставрацията на старите катедрали в Рим. Последователността на изпълнение върху компрометираните сводове е следната:

- Полагане разтвор на циментова основа с фибри за възстановяване на елементите на конструкцията, преди  полагане на системата за усилване с въглеводородни нишки.

- Полагане на епоксидна смола - лепилото за залепване на въглеводородната тъкан.

- Полагане тъкан от въглеводородни нишки - еднопосочна и двупосочна.

Проектант по конструктивната част е най-известният български специалист в тази област - проф. д-р инж. Йордан Милев.

Изпълненото скеле за временно подпиране на цялата конструкция ще бъде демонтирано след приключването на всички дейности по възстановяване и усилване, предписани в проекта. Община Бургас следи процеса ежедневно и държи най-много на качественото изпълнение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега