Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Улесняват работата на бизнеса в областта на информационните технологии

Улесняват работата на бизнеса в областта на информационните технологии

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме проект на закон за изменение на Закона за електронното управление.

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме проект на закон за изменение на Закона за електронното управление. Предложените промени са свързани с облекчаването на бизнеса в областта на информационните технологии и с улесняването на процесите по внедряването на административните информационни системи и електронното управление в България.

Промените предвиждат да отпадне режимът на сертифициране на съответствието на административните информационни системи и приложенията за визуализация и редактиране с изискванията на закона, за оперативна съвместимост и информационна сигурност.

С премахването на този режим ще отпадне и необходимостта от акредитиране на лица, които да извършват оценка на съответствието. Такава оценка ще се извършва по друга технология, която не включва сертифициране и акредитиране на сертифициращи лица и поради това ще спести на бизнеса и администрациите допълнителни ресурси и средства.

С предходна разпоредба се предвижда изменение в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Измененията са продиктувани от обстоятелството, че съгласно чл. 53а от закона в случаите, когато се събират изявления за подкрепа онлайн, получени чрез система за онлайн събиране на данни, е необходимо да се удостовери, че използваната за целта система отговаря на изискванията на Регламент (ЕС) №211/2011.

Съгласно тази норма, удостоверяването става от акредитираните лица по чл. 57, ал. 1 от Закона за електронното управление. Тъй като предлаганите в ЗЕУ изменения предвиждат отпадането на функциите на подобни лица по чл. 57, е нужна промяна в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, с която се предвижда удостоверяването да става от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а не посредством акредитирани лица.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега