Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Утре започва броенето на зимуващите у нас и в цяла Европа водолюбиви птици

Утре започва броенето на зимуващите у нас и в цяла Европа водолюбиви птици

Инициативата ще приключи в неделя.

Този уикенд ще проверим променен ли е броят на зимуващите в страната водолюбиви птици, в сравнение с наблюдаваните през миналия януари видове и числености. В петък започва 43-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици у нас и в почти всички европейски страни.

Инициативата ще приключи в неделя. Екипи от над 100 доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) ще посетят всички големи водоеми в страната, за да проверят какво е състоянието им, какви видове птици се срещат в тях и ще отчетат числеността им.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици е една от най-мащабните акции в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, целяща да проследи промените във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и какво е състоянието на влажните зони. Това е информация, която може да бъде много важна при планиране на бъдещи природозащитни дейности. 

Миналата година, например, топлият януари задържа мигриращите видове на север от България и тук бяха наблюдавани пет пъти по-малко птици, в сравнение с предишни години. Тази зима е малко по-студена и надеждите са, че много северни видове ще са дошли до някои от 200-те влажни зони по Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и реки и големи язовири във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.

 Стотината доброволци се надяват да видят освен типичната за зимата у нас червеногуша гъска, която е световно застрашен вид, така и редките тръноопашати потапници, които предпочитат да се хранят в Бургаското езеро през студените месеци на годината, а защо не и някои по-екзотични видове. Тази година има шансове да бъдат наблюдавани и малки белочели гъски, защото само преди броени дни 11 екземпляра от останалите близо 300 в Европа, бяха наблюдавани в Атанасовско езеро.

Екипите вече са сформирани и повечето от тях имат готовност да записват наблюденията си по модерен и по-лесен начин, а именно чрез платформата за събиране на данни на БДЗП – SmartBirds Pro.

Всеки, които записва своите наблюдения в нея, има шанс да спечели таблет, който да използва при бъдещите си изследвания на дивата природа, ако бъде късметлията, направил милионния запис. В момента на платформата има 905 084 записа. Вероятността 43-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици да донесе награда на някои от 100-те участници в него е много голяма.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега