Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Мария Николова: Не е нужно да спазвате скъпоструващи диети, за да се храните здравословно

Д-р Мария Николова: Не е нужно да спазвате скъпоструващи диети, за да се храните здравословно

Д-р Мария Николова е завършила медицина в Медицинския университет в София, като 2001 - 2002 година се е обучавала в Медицинския университет във Виена, Австрия. Специалност "Хранене и диететика" е защитила през 2008 г. в МУ - София. От 2005 г. работи в катедра "Хигиена, медицинска екология и хранене" към МУ - София, като главен асистент. Обучава студенти по медицина, дентална медицина и фармация по хранене и хигиена и лекари, специализиращи "Хранене и диететика". Научните й интереси са в областта на нутригеномиката и нутригенетиката, а така също в затлъстяването и свързаните с него метаболитни заболявания, козметологията, храненето и имунитета, хранителните алергии. Член е на български и международни научни организации.

Д-р Мария Николова е завършиламедицина в Медицинския университет в София, като 2001 - 2002 година се еобучавала в Медицинския университет във Виена, Австрия. Специалност"Хранене и диететика" е защитила през 2008 г. в МУ - София. От 2005г. работи в катедра "Хигиена, медицинска екология и хранене" към МУ -София, като главен асистент. Обучава студенти по медицина, дентална медицина ифармация по хранене и хигиена, и лекари, специализиращи "Хранене идиететика".

Научните ѝ интереси са в областта на нутригеномиката инутригенетиката, а така също в затлъстяването и свързаните с него метаболитни заболявания,козметологията, храненето и имунитета, хранителните алергии. Член е набългарски и международни научни организации.Всеки месец преглежда и консултира пациенти в МЦ "Света София" -Бургас.

С д-р Мария Николова разговаря репортер на информационен сайт "PoligrafF.net"

Какпротича един преглед при диетолог? Какъв е процесът по изготвяне нахранителните режими за Вашите пациенти?

Диетотерапията е част от цялостниятерапевтичен подход при лечението на пациентите. Изготвянето на индивидуален  хранителен режим се реализира след специализирана  консултация и провеждане на определениизследвания. Всеки пациент попълва специализирана анкета, въз основа на коятосе определят обичайните му хранителни навици, придружаващи заболявания,наследственост, вредни навици и пр.

При необходимост се води хранителен дневникот пациента или се определя обичаен хранителен прием,  или въз основа на съобщаване на хранителнияприем в предходните 3 дни (по спомен, така наречен 3-дневен рекол) е възможнода се изчисли и какъв е хранителния прием по отношение на макро (бел.ред. мазнини, въглехидрати и протеини) имикро-нутриентите (бел. ред. витаминии минерали),  да се прецени дали иманякакви дефицити или пък свръхприем.  Провеждат се и антропометрични измервания навсеки пациент. Измерва се телесния състав на пациентите, посредством апарат,който се нарича импедансметър.

Този апарат измерва процент мазнини, мускулнамаса, водно съдържание, сегментно разпределение на мускули и мазнини в тялото,може да се оцени съотношение талия-ханш и да се определи риска от натрупване нависцерална мастна маса– вътрекоремната мазнина. Обичайно енеобходимо провеждането на допълни консултации и изследвания – хематологични,биохимични, хормонални в зависимост от конкретния случай. Най-добър е екипнияти комплексен подход в лечението на пациента, като периодично трябва да сеоценява хранителния прием и статус на пациента и да се променя динамично и принеобходимост предписания диетичен режим. 

Всъстояние ли е един хранителен режим да промени навиците на пациента?

Много хора смятат, чеконсултацията с диетолог решава редица натрупани в годините медицински проблемии би променило едномоментно начина им на живот. Трябва да е ясно, чепациентите са активни участници в прилагането и изпълнението на диетотерапиятаи то за по-продължителен период от време, а не за седмица или две. Тръгвайки сиот кабинета, пациентът получава хранителен режим, насоки, препоръки, анализ нанаправените до момента грешки в храненето и как трябва да бъдат избягвани,  но ако той не спазва хранителния режим,никога няма да  има резултат от нашатасъвместна работа.

Диетотерапията би дала резултат само ако бъде изпълнявана отпациента. Мотивацията и постоянството са от изключително голямо значение зауспеха на диетичното лечение. Добре би било да се включи и психолог в екипа и, повтарям, най-успешен за пациентите е комплексния подход. Понякога зад единнеправилен начин на хранене - вечерно преяждане, свръх хранене със сладки храни,може да се крие някакъв психологичен проблем или депресия.

ПоВаши наблюдения, българинът свикнал ли е да прибягва до консултация с психологза проблеми свързани с храненето?

Когато се касае за хранителниразстройства от типа на анорексия невроза, булимия невроза, орторексия  или друго хранително разтройство се работиотново с широк екип от специалисти, включително психолог или психиатър,ендокринолог, гастро-ентеролог, акушер-гинеколог, които обичайно ги насочваткъм диетолозите за изработване на подходящ хранителен режим. Ежедневиетона всички хора в днешно време е забързано.

Тези хранителни режими, които Виепрепоръчвате да се спазват, позволяват ли на пациентите да се хранят по начинаописан в тях. Не са ли трудни за изпълнение?

Целта на срещата с пациента еда се разбере неговият обичаен начин на живот, следователно и хранене. Целта наиндивидуализирания хранителен режим е той да бъде съобразен и с начина на животи възможности на всеки пациент. Препоръчаният режим да е лесно изпълним идостъпен, динамичен, да не е съставен от сложноизпълними рецепти и продукти, ада се напасне към начина на живот на пациента и съответно да се съобрази и смедицинските му проблеми, налични заболявания. Защото, ако пациентът трябва даизпълнява прекалено сложен режим и да се храни с храни, които не са мудостъпни, той просто няма да съблюдава предписанията.

Много от хората не намиратпроблем в това да продължат да живеят разрушително и нездравословно, и същевременнода спазват здравословен режим на хранене. В крайна сметка здравословния начинна хранене е част от здравословния начин на живот.  А той е свързан с режим на хранене, здравословнаи балансирана диета, физическа активност, отказ от тютюнопушене или злоупотребас алкохол, практики за намаляване на хронично високите нива на стрес и пр. Азне мога да не посъветвам пациентите си да се откажат от пушенето или от прекомернатаконсумация на алкохол, всичко това е част от здравословния начин на живот.

Така че, да, възможно е и не енеобходимо човек да спазва трудноизпълними диети и да използва многоскъпоструващи храни, за да се храни здравословно. Достъпни и здравословни са пресните плодове изеленчуци, млякото и млечните продукти, бобовите храни, които обичайно не севключват в ежедневното меню в достатъчни количества. Друг прием е начинът наприготвяне на храната – в морски град, като Бургас, рибата и морските дарове садостъпни целогодишно, но много често се консумират пържени, което би могло дабъде променено за сметка на печене задушавне, печене на скара и пр. 

Привърженик ли сте на разделното хранене?Казвате че бобовите храни са подходящи, но когато ги консумира пациентът трябвали да ги хапва самостоятелно, без месни продукти, или?

Често не се прави разлика междуздравословен начин на хранене и спазване на ограничителен, специфичен режим нахранене с цел редукция ня телесно тегло или друг медицински проблем. Обичайнонебалансираните, едностранчиви и силно ограничителни режими се прилагат подлекарски контрол и за кратко време, а не като самолечение. В тази връзка имабезброй „алтернативни“ диетични режими, сред които и разделното хранене, коитонямат научно-обоснована основа за ефекта си.

Няма нищо лошо, ако се консумирабоб с една филия пълнозърнест хляб, дори това е начин за допълване нанепълноценния белтък, който се съдържа в бобовите храни и съответно в зърненитехрани.Но ако се цели редукция нателесно тегло, е добре освен спазване на правилен режим на хранене и да имаумерена рестрикция на общия калорием прием, както и на простите захари,тестените храни, източниците на наситени мазнини. Никога няма да сбъркаме, аконе преяждаме на вечеря, ограничим сладките и концентрираните захари в рамкитена деня, както и ако ограничим въглехидратите в късните вечерни часове вопитите за понижаване на телесното тегло или запазване на вече постигнатаредукция.

Закуската?Трябва ли да присъства или не в менюто? Преди години специалистите твърдяха, четя е най-важното хранене за деня, днес препоръчват да се избягва.

Специалистите по хранене идиететика препоръчват 3- или 4-кратен режим на хранене  в рамките на деня, като закуската еизключително важен елемент в този режим. За правилния режим на хранене дориима поговорка: „Закуската изяж сам, обяда сподели с приятели, вечерята подарина врага си“. Разбира се съществуват, пак повтарям, различни алтернативнидиетични подходи, които препоръчват отказ от закуската, което е неправилно ирисково. 

Специалността „Хранене идиететика“ е медицинска специалност и се придобива след 3-годишен срок наспециализация. Но за съжаление у нас, зад думата диетолог, не винаги стои специалист лекар-диетолог. Закуската ускорява базалния метаболизъм наорганизма, добре е да съдържа въглехидратна компонента.

Бихтели дали някакви напътствия за хората, които искат да променят начина си нахранене?

На първо място трябва да се хранятредовно, а не еднократно вечер. Да се хранят разнообразно, като се стремят давключват поне 400 грама пресни плодове и зеленчуци в менюто си, източници напълноценен белтък – меса без видими мазнини, поне 2 пъти седмично риба,ежедневен прием на мляко и млечни продукти, 1-2 пъти седмично на бобови храни,да се консумират пълнозърнести зърнени храни.

По възможност, да се включи и едно подкрепително хранене.Много хора смятат, че е трудно да се хапва 4 или 5 пъти дневно, но всъщностподкрепително хранене е  едни плод, единзеленчук, чаша айран или 30 грама ядки. Добре е да се ограничат проститезахари, пакетираните храни, „fast food“, в които се влагат и ред консерванти. Особенорискови са хората, които са обездвижени.

Най-добрите напитки, които биха могли да консумират във всекидневието си са вода, чайове и фрешове. Би било добре даизбягват газираните напитки, които съдържат прости захари и са източник надопълнителни калории. Добър избор в студените месециби бил чаша билков или зелен чай, подсладен с чаена лъжичка мед и лимон.Зеленият чай е богат на антиоксиданти, а в лимона се съдържа витамин С, който ев подкрепа на имунната ни система. Задължително, освен диетата и режима нахранене, трябва да се включи и физическа активност.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега