Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Депутати, кметове и НПО-та обсъдиха развитието на Странджа и Сакар

Депутати, кметове и НПО-та обсъдиха развитието на Странджа и Сакар

“Една от възможностите за потенциала на развитието е да се мисли конкретно за региона „Странджа-Сакар”. Нормативната база на ЕС е на ниво, което може да предложи по-фокусирано финансиране за даден регион, а не това да се извършва само на ниво „община”.

“Еднаот възможностите за потенциала на развитието е да се мисли конкретно за региона„Странджа-Сакар”. Нормативната база на ЕС е на ниво, което може да предложипо-фокусирано финансиране за даден регион, а не това да се извършва само наниво „община”. Докато все още нямаме одобрено Споразумение за партньорство,което очертава рамката за управление на средствата от европейските структурни иинвестиционни фондове в България през периода до 2020 г., имаме шансовете дапроменим нещата в региона на Странджа.

Това ще е възможно, ако в следващитеняколко месеца се създаде документ-стратегия, чрез които всички заинтересованистрани да постигнат консенсус и да очертаят най-важните предложения и стъпки забъдещото развитие. Ние се учим от грешките си по отношение на предишнияпрограмен период и сега всичко е във наши ръце. Науката за регионалното развитиене предлага готова формула, а чрез поредица от стъпки ще се стигне до добрирезултати”. Това заяви народният представител и водач на листата на ГЕРБ заевроизборите Томислав Дончев по време на участието си в кръгла масата в Бургаспод мотото "Предизвикателства и потенциал за развитието на Странджа и Сакар”.

Тя беше организирана от бургаските депутати от ГЕРБ Ивелина Василева, ДимитърБойчев, Иван Вълков, Снежина Маджарова и Семир Абу Мелих. В кръглата маса взехаучастие кметовете Димитър Германов (Приморско), Георги Лапчев (Царево), ИлиянЯнчев (Малко Търново), Атанас Желязков (Ахтопол), Петър Киров (Елхово),Николина Дамбулова, зам.-кмет на община Средец и зам.-кметът на община БургасАтанаска Николова, представители на различни неправителствени организации.

Ивелина Василева сподели, че целта насрещата е да се идентифицират проблемите, да се обсъдят възможностите иперспективите за развитие на един от най-красивите региони в страната.„Наличието на ясна концепция как да вървим напред в опазването и развитието наСтранджа-Сакар е първият ключов момент. С нея ще бъдат преодолени поетапнопроблеми като обезлюдяването на района, безконтролното изсичане на гори,липсата на устройствени планове. Всичко това, в условията на позитивизъм иконструктивни идеи”.

Бургаският депутат представи презентация, чрез която детайлнобяха описани възможностите за разгръщане на потенциала на Странджа-Сакар, кактои шансовете, които се дават чрез подхода „Водено от общността местно развитие“(ВОМР). Той е разгърнат „отдолу-нагоре”, позволява взимането на решения за развитиетомаксимално близо до населението и заинтересованите страни, както и насърчаванена социалното приобщаване, намаляване на бедността и стимулиране наикономическото развитие.Тома Белев, председател на УС наАсоциация на парковете в България, коментира, че вижда решение на част отпроблемите в обединение на общините, капацитет за развитие на човешкия фактор,както и формиране на кадри.

„Една от основните цели трябва да бъде запазванеброя на население, независимо по какъв начин, а под-целите са качественоздравеопазване, образование, както и добрата връзка с интернет. Трябва да сенасочим към качествената заетост, да създаваме в Странджа, защото износът не ерешение, а бизнесът, който се създава на място”, заяви той по време надискусията. По думите на кмета на Приморско, ДимитърГерманов, е необходима концепция за развитието на целия регион, за да не сеработи „на парче”, както и наличие на ОУП за всички общини, съобразени съсзаконодателството.  Кметът на Елховопосочи като  основен проблем „липсата настратегически документи за целия регион, както и липсата на капацитет впо-малките общини”.

„Ако не се вземат мерки в следващитеняколко години, ще стигнем до пълно обезлюдяване на района на Странджа. Трябвада не оставяме нещата наполовина, държавата да помага, а не да пречи, защотоняма време. Сериозен е и проблемът с избиването на животни след наличието наболест, от което най-големи потърпевши са жителите на населените места в общинаМалко Търново”, заяви кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

„Странджа е жива, случват се и хубавинеща. Днес бе направена първа копка на пътя Българи-Кости, което е добра новина.Има върху какво да се работи, програмите на ЕС ни предоставят възможности.Когато има доброжелатели, заедно ще намерим решение на проблемите”, коментиракметът на Царево Георги Лапчев.  Присъстващите се обединиха околонеобходимостта от ясна концепция с участието на всички заинтересовани страни,мотивацията на човешкия фактор, подкрепа на административния капацитет,създаването на бранд „Странджа”, по-добро взаимодействие местна и централнавласт, както и решаване на проблемите, свързани ловните и горски стопанства,инфраструктурата, социалната и образователната сфера. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега