Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Разбиха печатница за фалшиви пари в с. Черни връх

Разбиха печатница за фалшиви пари в с. Черни връх

Полицейски служители от група за „Противодействие на икономическата престъност и „Специализирани полицейски сили“ разбиха печатница за фалшиви пари, оперирала на територията на община Несебър.

Полицейски служители от група за „Противодействиена икономическата престъност и „Специализирани полицейски сили“ разбихапечатница за фалшиви пари, оперирала на територията на община Несебър,съобщават от ОДМВР Бургас. Арестуван е 50-годишен бургазлия, обвинен впечатането на фалшиви банкноти. Той е използвал няколко човека заразпространението им. Към момента на задържането набургазлията е констатирано, че работния процес е бил в начална фаза, като саустановени близо 70 броя заготовки за 10 левови банкноти.

Нелегалната печатница опериралаот частна къща в с. „Черни връх“, общ. Камено. Там са открити компютър и принтер-скенер,с които са печатани банкноти от 10 лв. Самите банкнотите са били скенирании в последствие им е добавян цигарен бандерол за да се симулира разноцвеносттана лентата. Парите обаче неразполагали с воден печат, нито с характерните релефни очертания, получаванипри пресоване на машина с многотонен натиск. Това обаче не би се забелязало присмесването им с оригинални банкноти във вид на пачка, считат специалистите.  

Според разследващите, целта на „печатаря“била подправените пари да бъдат пласирани при засилената търговия с животниоколо Великденските празници. Тогава търговците били по-малко бдителни, а ипроверката им е по-трудна. Произведени са банкноти с по-нисък номинал – 10 и 20лв., тъй като това не би усъмнило търговците при сключване на сделката.

В тази връзка всеки, който се опасява от измама трябва датърси холограмната метализирана ивица в левия край на българските левове. На 5,10, 20, 50 и 100 лева холограмната ивица е със сложни изображения, коитопроменят цвета си, осветявани или наблюдавани под различен ъгъл.

Успоредно с холограмната ивица се застъпваи релефна цветна ивица, който се усеща на пипане. Релефните отпечатъци на някоиелементи - например надписите словом "пет лева", "петдесетлева" и т.н. се намират горе вляво на всички левови банкноти. По същия начин в средата на банкнотата са изписани именатана видната личност, изобразена от лицевата страна.

Релефите се получават припечат със специфична печатарска техника, която посредством няколкотонен натисквърху хартия игнорира възможните имитации. Релефните изображения допринасят забързото откриване на фалшифицираните банкноти, твърдят спецполицаи.

Труден за фалшифициране е и водния знак на левовитебанкноти, тъй като той е с полутонов рисунък, а не просто мазен печат върхухартията. Гаранция срещу елементарните офсетови фалшификати са изписаниямикротекст и сложен пъстро-цветен рисунък.

Обикновенно фалшификатите се разпознават по по-голяматадебелина и твърдост на банкнотата, тъй като след сканирането на двете й старни,двата листа се залепят, както и по това, че при слепените левове и евро, припоглед срещу светлината секторите на изписване на номинала се различават.Изработената ръчно холограмна лента е по-твърда и груба на пипане отистинската.

За фалшификация на парични знаци – печатане и разпространение, раздел"ІV" от Наказателния кодекс предвижда наказания д 15 години. В закона е предвидено, че не се носинаказателна отговорност от съучастник в такова сдружение преди довършване наподправката или започване разпространяването на подправените знаци, ако той сеоткаже от деянието и съобщи на властта.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега