Кампания за толерантност предизвика вълна от враждебност

Автор: "PoligrafF", от 14.12.2018 0
Това е просто любов... А дали?!

Вълна от недоволство се надигна срещу инициатива за толерантност към хората с нестандартна сексуална ориентация. Кампанията носи мотото “Няма страшно. Това е просто любов – Различни хора, равни права”. Тя е дело на GLAS Foundation. Колекцията от билборди, инсталирани в редица български градове, изобразяват лица от един и същи пол, прегърнати, снимани в гръб, на фона на популярни сгради.

Кампанията за борба с дискриминацията към хората с нестандартна сексуалност обаче доведе до още по-голям конфликт между обществото и ЛГБТИ общността. От дни напрежението продължава да ескалира, а дискусиите вече не кипят само в социалните мрежи, а и на улицата. Няколко от билбордите вече бяха вандализирани, а гневни граждани с активна онлайн позиция заплашват да унищожат всеки един от тях.

Бургас е един от градовете с най-остра позиция срещу кампанията. Потребители в големите онлайн общности заклеймиха инициативата като неморална и опасна за подрастващите. Според тях, идеализирането на хомосексуализма е погрешно и не трябва да бъде насърчавано. Не помогна и фактът, че проектът е финансиран с европейски средства, макар самият ЕС в момента да провежда мащабна кампания срещу хомофобията. Вероятно малко по-успешна...

Инициаторите на кампанията апелираха местната власт да прояви строгост към нарушителите и да защити посланията на плакатите. Противниците на идеята пък, на свой ред, апелираха властите да забранят кампанията. Към Общините вече заваляха писма с молби за премахване на рекламните пана.

Появиха се, разбира се, и защитници на кампанията. Както и потребители, които критикуват увличането в борба срещу подобна инициатива, при наличието на доста по-сериозни проблеми от обществено значение. Някои пък просто отбелязват, че самата кампания има за цел да се бори с омразата, демонстрирана от тези, които вандализират билбордите и критикуват акцията.

Представители на двете позиции се надпреварват кой да демонстрира по-висок морал, обстрелвайки се с обвинения. А умерените реалисти коментират, че в крайна сметка нищо неморално няма в кадрите, съдържащи прегръщащи се хора, без интимности, без сексуален подтекст.

Организаторите на кампанията вероятно не са очаквали подобен бурен резултат от усилията си. Или поне не са предполагали, че той ще разедини толкова бързо двата лагера. При всички положения, билбордите изпълниха своята мисия - върнаха хомофобията и хомосексуализма на дневен ред и у нас.

Но посланията им като че ли провокираха обратен ефект...

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

На Бургас и зимната премяна му отива!
» архив

Poligraffски забавно

* Мъж отива на психиатър.
- Докторе не съм добре. Мебелите ми говорят.
- А как така? Разкажи.
- Ми прибирам се снощи, лягаме с жената и по едно време гардероба вика: "Заспа ли вече?". Жена ми му отговаря: "Май да!", а гардероба отвръща: "Тогава аз да си ходя!". И аз като се развиках: "Къде си тръгнал бе, още те изплащам!".


* Две мутри се срещат:
- Брато, нещо си увесил нос? Да не си болен?
- Да, предписаха ми таблетки.Трябва да ги взимам всеки ден до края на живота си...
- Е, че да не си само ти. Много хора са така.
- Да, ама на мен ми дадоха само десет...


* Като си толкова смел, ходи кажи на баба си, че не си гладен!


* - Спартанци-и-и-и, довечера ще ядем в ада-а-а-а!...
- Гоше, стига си крещял така на децата! Ако не ти се идва на вечеря при мама, не идвай.


* Преди получавах мейли, че съм наследил 20 млн. долара и само трябва да се обадя на посочения номер, за да си ги получа.
Днес дойде мейл само за 5.6 милиона. Брех, мисля си аз, и измамниците преживяват трудни времена...

Анкета

Какво искате да има на мястото на Жабарника?

Мол/Търговски център; Площад; Парк; Музей/административни сгради; Не ме интересува.
виж резултатите или