Кампания за толерантност предизвика вълна от враждебност

Автор: "PoligrafF", от 14.12.2018 0
Това е просто любов... А дали?!

Вълна от недоволство се надигна срещу инициатива за толерантност към хората с нестандартна сексуална ориентация. Кампанията носи мотото “Няма страшно. Това е просто любов – Различни хора, равни права”. Тя е дело на GLAS Foundation. Колекцията от билборди, инсталирани в редица български градове, изобразяват лица от един и същи пол, прегърнати, снимани в гръб, на фона на популярни сгради.

Кампанията за борба с дискриминацията към хората с нестандартна сексуалност обаче доведе до още по-голям конфликт между обществото и ЛГБТИ общността. От дни напрежението продължава да ескалира, а дискусиите вече не кипят само в социалните мрежи, а и на улицата. Няколко от билбордите вече бяха вандализирани, а гневни граждани с активна онлайн позиция заплашват да унищожат всеки един от тях.

Бургас е един от градовете с най-остра позиция срещу кампанията. Потребители в големите онлайн общности заклеймиха инициативата като неморална и опасна за подрастващите. Според тях, идеализирането на хомосексуализма е погрешно и не трябва да бъде насърчавано. Не помогна и фактът, че проектът е финансиран с европейски средства, макар самият ЕС в момента да провежда мащабна кампания срещу хомофобията. Вероятно малко по-успешна...

Инициаторите на кампанията апелираха местната власт да прояви строгост към нарушителите и да защити посланията на плакатите. Противниците на идеята пък, на свой ред, апелираха властите да забранят кампанията. Към Общините вече заваляха писма с молби за премахване на рекламните пана.

Появиха се, разбира се, и защитници на кампанията. Както и потребители, които критикуват увличането в борба срещу подобна инициатива, при наличието на доста по-сериозни проблеми от обществено значение. Някои пък просто отбелязват, че самата кампания има за цел да се бори с омразата, демонстрирана от тези, които вандализират билбордите и критикуват акцията.

Представители на двете позиции се надпреварват кой да демонстрира по-висок морал, обстрелвайки се с обвинения. А умерените реалисти коментират, че в крайна сметка нищо неморално няма в кадрите, съдържащи прегръщащи се хора, без интимности, без сексуален подтекст.

Организаторите на кампанията вероятно не са очаквали подобен бурен резултат от усилията си. Или поне не са предполагали, че той ще разедини толкова бързо двата лагера. При всички положения, билбордите изпълниха своята мисия - върнаха хомофобията и хомосексуализма на дневен ред и у нас.

Но посланията им като че ли провокираха обратен ефект...

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Един Студентски фестивал без китари не може! През уикенда Бургас бе…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или