Кампания за толерантност предизвика вълна от враждебност

Автор: "PoligrafF", от 14.12.2018 0
Това е просто любов... А дали?!

Вълна от недоволство се надигна срещу инициатива за толерантност към хората с нестандартна сексуална ориентация. Кампанията носи мотото “Няма страшно. Това е просто любов – Различни хора, равни права”. Тя е дело на GLAS Foundation. Колекцията от билборди, инсталирани в редица български градове, изобразяват лица от един и същи пол, прегърнати, снимани в гръб, на фона на популярни сгради.

Кампанията за борба с дискриминацията към хората с нестандартна сексуалност обаче доведе до още по-голям конфликт между обществото и ЛГБТИ общността. От дни напрежението продължава да ескалира, а дискусиите вече не кипят само в социалните мрежи, а и на улицата. Няколко от билбордите вече бяха вандализирани, а гневни граждани с активна онлайн позиция заплашват да унищожат всеки един от тях.

Бургас е един от градовете с най-остра позиция срещу кампанията. Потребители в големите онлайн общности заклеймиха инициативата като неморална и опасна за подрастващите. Според тях, идеализирането на хомосексуализма е погрешно и не трябва да бъде насърчавано. Не помогна и фактът, че проектът е финансиран с европейски средства, макар самият ЕС в момента да провежда мащабна кампания срещу хомофобията. Вероятно малко по-успешна...

Инициаторите на кампанията апелираха местната власт да прояви строгост към нарушителите и да защити посланията на плакатите. Противниците на идеята пък, на свой ред, апелираха властите да забранят кампанията. Към Общините вече заваляха писма с молби за премахване на рекламните пана.

Появиха се, разбира се, и защитници на кампанията. Както и потребители, които критикуват увличането в борба срещу подобна инициатива, при наличието на доста по-сериозни проблеми от обществено значение. Някои пък просто отбелязват, че самата кампания има за цел да се бори с омразата, демонстрирана от тези, които вандализират билбордите и критикуват акцията.

Представители на двете позиции се надпреварват кой да демонстрира по-висок морал, обстрелвайки се с обвинения. А умерените реалисти коментират, че в крайна сметка нищо неморално няма в кадрите, съдържащи прегръщащи се хора, без интимности, без сексуален подтекст.

Организаторите на кампанията вероятно не са очаквали подобен бурен резултат от усилията си. Или поне не са предполагали, че той ще разедини толкова бързо двата лагера. При всички положения, билбордите изпълниха своята мисия - върнаха хомофобията и хомосексуализма на дневен ред и у нас.

Но посланията им като че ли провокираха обратен ефект...

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или