Новата машина на бургаската библиотека "лекува" книгите

Автор: "PoligrafF" , от 12.02.2019 0
Уредът за дезинфекция, дезинсекция и обезпрашаване на книги работи по иновативен метод с гама-лъчение.

Новата машина за почистване, с която се сдоби бургаската библиотека “Пейо Яворов” не само премахва праха от страниците. Тя ”лекува” книгите. Това поясняват от културния институт в крайморския град.

Уредът за дезинфекция, дезинсекция и обезпрашаване на книги работи по иновативен метод с гама-лъчение. То е проучено в Бразилия от изследователи в Инженеринг института за ядрена енергетика, според статия публикувана в списание “Science Today” през май 2005 година. Според проучването, радиацията може да се бори с насекоми и микроорганизми и не причинява увреждане на хартията.

”Документите са стерилизирани и се наблюдава, че те по-дълго време са имунизирани от заразяване. Изследователи от Института по енергетика и ядрени изследвания (IPEN) в Испания заявяват, че лечението не оставя токсични или радиоактивни отпадъци в документите”, обяснява асистент доктор Искра Цветанска-Цекова от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Припомняме Ви, че предстои от библиотеката да предоставят възможност бургазлии да използват машината и за да почистят собствените си книги.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Не. Това не е костенурка - нинджа. Това е костенурка - батка, забелязана…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или